Chat with us, powered by LiveChat Hold din mund
Små gode vaner gør en stor forskel

Passer du godt på dig selv?

Du har sikkert et eller andet, som du passer ekstra godt på, fordi du gerne vil have, at det skal holde længe. Det kan være din bil, den stol, du arvede fra farmor, eller de lidt for dyre designersko. Men hvad med din krop? Den skal jo også gerne kunne holde til et langt liv. Er du for eksempel opmærksom på, om dit tandkød er i topform?

Mange af os har tendens til ignorere småskavanker. Men de små symptomer kan være kroppens signal om, at der er noget, som du bør tage vare på, inden det udvikler sig mere alvorligt. Gør det til en god vane at bruge lidt tid hver dag på at pleje dig selv og hold øje med forandringer, der kræver behandling. Så holder du længst.

Sund mund, sund krop
Sund mund – sund krop

Din munds sundhed har stor betydning for hele dit helbred. Mange danskere kender ikke til sammenhængen mellem sunde tænder og et godt helbred, viser en undersøgelse, som Tandlægeforeningen har lavet. Men det kan påvirke resten af kroppen, hvis man har betændelse i tænder og mund – derfor er det vigtigt at holde munden sund.

De fleste ved, at man bør børste tænderne hver dag, men god mundhygiejne kræver oftest mere end det. Udover at børste tænder er det nødvendigt at rense mellem tænderne, med for eksempel en mellemrumsbørste, og at få fjernet tandsten jævnligt hos tandlægen.

Hvis man lider af en sygdom eller tager medicin, er det ekstra vigtigt at holde øje med sin mund. Betændelse i munden udgør nemlig en særlig risiko for mennesker, der har nedsat modstandskraft på grund af sygdom eller medicin. Og det går også den anden vej – betændelse kan forværre sygdomme som for eksempel diabetes og hjertekarsygdomme. Nogle sygdomme øger også risikoen for, at der opstår problemer i munden som mundsvamp, mundtørhed og parodontitis. Det gælder for eksempel diabetes.

Symptomer i munden
Poster image
Bakterier i ubalance

Bakterier fra betændte tandkødslommer kan sprede sig til resten af kroppen. Her kan de påvirke mere alvorlige sygdomme som diabetes, gigt og hjertekarsygdom.
Pas på parodontitis
Parodontitis er en alvorlig tandkødsbetændelse, der har spredt sig ned omkring roden af tanden. Betændelsen medfører, at tænderne med tiden bliver løse, hvilket er ubehageligt, gør ondt og hæmmer evnen til at tygge. I værste fald kan tænderne falde ud. Men det tager tid, før det går så galt. Forstadiet til parodontitis er tandkødsbetændelse, og det er der mange af os, der får. Derfor gælder det om at tage kampen op mod tandkødsbetændelsen, så den ikke udvikler sig til parodontitis.
I en sund mund slutter tandkødet tæt op om tanden. Men hvis der i længere tid sidder bakterier langs tandkødsranden på grund af plak eller tandsten, kan der dannes tandkødslommer, hvor betændelse kan udvikle sig, og dermed bliver tandkødslommerne dybere.

Du har større risiko for at udvikle parodontitis, hvis du:

  • ryger
  • er arveligt disponeret
  • har dårlig mundhygiejne
  • har systemiske sygdomme, for eksempel diabetes
  • har nedsat immunforsvar
  • lider af stress.

 

Rødt tandkød

Hold øje med dit tandkød
De tydeligste tegn på tandkødsbetændelse er rødt, ømt eller blødende tandkød. Hvis dit tandkød bløder, efter du har børstet tænder eller brugt tandtråd, er det et klart signal om, at du skal gøre noget ekstra ud af din mundhygiejne. Tandkødsbetændelse kan nemlig gå over igen, hvis du sørger for at rense dine tænder grundigt.
Vær opmærksom på dårlig ånde

Det er ikke rart at få at vide, at man har dårlig ånde. Men faktisk burde vi være bedre til at gøre opmærksom på det, hvis vi oplever den generende lugt hos hinanden. Dårlig ånde skyldes nemlig ikke altid dårlig mundhygiejne, men kan også være et symptom på betændelse i tandkødslommerne, som kræver behandling.
Medicin og din mund
Medicin og din mund
20%
af den voksne befolkning er ofte generet af mundtørhed.
0,5-1,5 l
er den mængde spyt, som spytkirtlerne udskiller i døgnet under normale forhold.
Medicin kan give mundtørhed

Uanset hvor omhyggelig du er med mundhygiejnen, kan du få problemer med mundtørhed – dvs. en fornemmelse af for lidt spyt i munden. En normal spytproduktion er vigtig for at holde
mundhulen i balance. Hvis du producerer mindre spyt, kan slimhinderne blive ømme, sarte og irriterede, og der kan opstå revner, sår og svamp i munden. Det øger også risikoen for tandkødsbetændelse og huller i tænderne.

Mundtørhed er en ubehagelig fornemmelse af ikke at have tilstrækkeligt med spyt i munden. For lidt spyt kan også påvirke evnen til at tale, tygge og synke, det påvirker fordøjelsen og har i
det hele taget indflydelse på livskvaliteten.

Mundtørhed skyldes ofte, at man af en eller anden årsag producerer for lidt spyt, men fornemmelsen kan også opstå, hvis sammensætningen i spyttet ændres. Årsagen til mundtørhed kan være sygdom, eksempel gigtsygdomme og diabetes. Der er også mange former for medicin, hvor tør mund kan være en bivirkning.

Fordi mundtørhed også kan være symptom på sygdom, er det vigtigt, at du inddrager din læge eller tandlæge, hvis du tit oplever tør mund og ikke kender årsagen.

En person trykker en pille fra en blisterpakke ud i hånden
Medicintyper, der kan give tør mund

Tør mund kan for eksempel være en bivirkning af medicin, der virker vanddrivende eller blodtryksnedsættende, medicin mod psykiske sygdomme, astmamedicin og stærk smertestillende medicin. Hvis du er i behandling med en kombination af forskellige typer af medicin kan det også medføre mundtørhed – selvom de forskellige slags medicin ikke nødvendigvis har det som bivirkning alene.
Tal med apoteket og få mere viden om den medicin, du tager, og eventuelle bivirkninger, den kan have. Du kan også få råd og vejledning om, hvordan du kommer den tørre mund til livs, og hvad du selv kan gøre, for at mundtørheden ikke ender med alvorlige mund- og tandproblemer.
Tegn på mundtørhed

Symptomer på mundtørhed kommer gradvist, når spytproduktionen falder, eller spyttets sammensætning ændrer sig. Tegn på mundtørhed kan være:

  • tørre læber
  • tørt svælg
  • tungen klistrer til ganen
  • øget behov for at drikke væske til måltider
  • forringet evne til at smage.
Det kan du selv gøre
Sådan forebygger du tør mund:
Mundtørhed
Små gode vaner
Små gode vaner, der gør en stor forskel

Små ting kan have stor betydning, når det gælder om at holde din mund sund. Gør det til en god vane at passe på din mund i det daglige:

  • Hold øje med dit tandkød, så du kan reagere, hvis der sker forandringer.
  • Børst tænderne grundigt to gange dagligt i to minutter hver gang.
  • Brug en blød tandbørste.
  • Brug tandpasta med fluorid.
  • Hold mellemrummene mellem tænderne rene med tandstikker, soft-picks, tandtråd eller mellemrumsbørste.
  • Giv din mund et ‘serviceeftersyn’ hos tandlægen 1-2 gange om året og få fjernet belægninger og tandsten.
  • Fortæl din tandlæge, hvis du tager medicin.
Spørg apoteket

På apoteket kan du få råd og vejledning om, hvordan du holder din mund sund. Kom ind og spørg eller skriv til os på vores anonyme online chat døgnet rundt.
Spørg apoteket
Chat med apoteket