Chat with us, powered by LiveChat Øjendråber bruges til bl.a. tørre øjne og øjenbetændelse
Medicin

Øjendråber

Beskrivelse

Øjendråber laves i små praktiske beholdere på enten 2, 5 eller 10 ml eller i éndosis pipetter. På den måde kan du altid kan have dem på dig, klar til brug.

Anvendelse

Øjendråber skal du bruge i øjnene til at behandle blandt andet infektion, smårifter, tørre øjne og grøn stær. Det kan også bruges til at lindre symptomer ved allergi. Du skal ofte dryppe øjnene flere gange om dagen. Når du drypper øjet, skal du lægge hovedet let bagover, og du skal trække det nederste øjenlåg lidt nedad med en finger. Dit blik skal du rette opad. Prøv at få dråben til at ramme midt i nederste øjenlåg.

Se apotekets video om øjendråber

Hvad enten du har øjenbetændelse, grøn stær eller tørre øjne, er det vigtigt, at du bruger dine øjendråber rigtigt. På den måde får du den største effekt. Øjendråber er sterile, så husk hygiejnen omkring håndvask og øjendråberne, ellers risikerer du at få en infektion.

Praktiske råd

Dit øje kan ikke rumme mere end en enkelt dråbe ad gangen. Hvis du skal dryppe med flere slags øjendråber, skal der derfor gå mindst et par minutter imellem hver enkelt dråbe. For nogle typer skal endda være længere interval imellem. Har du svært ved at holde øjendråbeflasken og ramme øjet, kan du købe en dråbestøtte. Spørg på apoteket.

Bemærk

Du skal undgå at berøre øje eller øjenomgivelser med spidsen af beholderen. Det kan forurene øjendråberne i beholderen. Øjendråber har kort holdbarhed. Konserverede øjendråber holder hyppigst 1 måned, efter at de er åbnet, og ukonserverede øjendråber holder højst 1 uge. Langt de fleste øjendråber er klare, når du får dem. Bliver de uklare, kan det skyldes, at de er forurenede. Så må du ikke bruge dem mere. Øjendråber og bløde kontaktlinser går meget sjældent sammen - tjek indlægssedlen eller spørg på apoteket, om du kan anvende kontaktlinser sammen med dine øjendråber. Nogle øjendråber skal omrystes inden du bruger dem - dette vil fremgå af pakningen. Øjendråber er strengt personlige, og du må ikke dele dem med andre.
Illustration af øjensalv og øjendråber i flaske og engangspipetter
Medicin til brug i øjnene fås i flere former men oftest som øjendråber i flasker eller endosisbeholdere eller som creme, gel eller salve i tube.

Holdbarhed og opbevaring

Øjendråber skal ofte opbevares tørt og ved stuetemperatur, hvis der ikke står andet på pakningen. Der findes øjendråber som skal opbevares i køleskabet. Hvis dine øjendråber skal opbevares i køleskab er det en god ide at lune øjendråberne i hånden inden du skal bruge dem, da det kan være ubehageligt at dryppe øjet med noget koldt. Medicin skal altid opbevares så børn og dyr ikke kan nå det. Hvis du er i tvivl om opbevaring eller holdbarhed på din medicin - så spørg på apoteket.