Chat with us, powered by LiveChat Antihistaminer – kan forebygge og behandle allergi
Medicin

Vind over allergien med antihistaminer

Klør næsen eller løber øjnene i vand, når du klapper katten eller slår græsplænen? Så kan du få glæde af antihistaminer eller måske en allergivaccination.

Antihistaminer

Antihistaminer er medicin, som modvirker effekten af histamin på kroppens celler. Histamin er det stof, der frigives i kroppen ved allergiske reaktioner og giver symptomer som kløe, rødme i huden, løbende næse mm.

Antihistaminer bruges som regel i forbindelse med høfeber, nældefeber og til dels ved astma, og ved fødevareallergi og transportsyge. I sjældne tilfælde mod kvalme, hoste og Menières sygdom.

Ved svær allergi, kan det være nødvendigt at bruge både antihistamintabletter og lokalbehandling, eller eventuelt en kur med binyrebarkhormon.

Hvilke typer antihistaminer findes der?

Der findes forskellige slags antihistaminer med hver deres virkning.

 • Ikke-sløvende antihistaminer, fx mod allergi
 • Sløvende antihistaminer, fx mod køresyge
 • Lokalt virkende antihistaminer, fx til øjnene

Ikke-sløvende antihistaminer

De ikke-sløvende antihistaminer bruges mod allergi som fx høfeber og nældefeber samt insektstik.

Selvom de kaldes ikke-sløvende, kan du godt risikere at føle dig træt, hvis du tager en høj dosis. Det er individuelt, hvor stærk den sløvende effekt opleves.

Der er ingen videre forskel på virkningen, og de virker næsten lige hurtigt. Der kan derimod være forskel på, hvor lang tid de virker, hvilke bivirkninger du oplever, og hvilken anden medicin, du evt. tager dem sammen med. 

Sløvende antihistaminer

Nogle sløvende antihistaminer virker mod transportsyge, dvs. køresyge, søsyge og luftsyge. Det er bedst at tage dem forebyggende, dvs. 1-2 timer før du har brug for virkningen.

De sløvende antihistaminer er mærket som trafikfarlig medicin med en rød advarselstrekant på pakningen. Du skal derfor være forsigtig, hvis du fx skal køre bil.

Den sløvende virkning og varigheden af den afhænger af lægemiddelstoffet og varierer fra person til person. Du kan vælge medicin efter, hvor længe du har brug for virkningen, og om du vil være vågen eller sove under transporten.

Antihistaminernes sløvende virkning kan også bruges i andre situationer. Har du fx hudkløe, kan du tage sløvende antihistaminer inden sengetid, så du bedre kan falde i søvn.

Hvis du bruger andre sløvende lægemidler, fx sovemedicin eller stærke smertestillende midler, kan du opleve en forstærket sløvende effekt af antihistaminer.

Illustration af tabletter og kapsler
Der findes sløvende og ikke-sløvende antihistaminer som for voksne ofte tages som tabletter . Tabletter kan suppleres med øjendråber og næsespray.

Lokalt virkende antihistaminer

Det kan være en fordel at bruge antihistaminer, der virker lokalt, hvis symptomerne viser sig i øjne, næse eller på huden. Lokalbehandling giver sjældent bivirkninger ud over evt. let svie.

Hvis lokalbehandling med øjendråber og næsespray ikke er tilstrækkeligt, kan du bruge antihistamintabletter i stedet.

Øjne

Hvis du har allergi med kløe og svie i øjnene, kan du bruge øjendråber med antihistamin. De virker efter 10-15 minutter. Vær opmærksom på:

 • hvis du bruger kontaktlinser, kan der være særlige forholdsregler
 • nogle øjendråber skal omrystes lige før brug
 • holdbarheden af øjendråber varierer meget
 • læs vejledningen grundigt eller spørg på apoteket

Se apotekets video om øjendråber

Hvad enten du har øjenbetændelse, grøn stær eller tørre øjne, er det vigtigt, at du bruger dine øjendråber rigtigt. På den måde får du den største effekt. Øjendråber er sterile, så husk hygiejnen omkring håndvask og øjendråberne, ellers risikerer du at få en infektion.

Næse

Hvis du har allergi, hvor symptomerne er kløe i næsen og nyseture, kan du bruge næsespray med antihistamin. Næsespray virker hurtigt. Vær opmærksom på:

 • nogle typer næsespray skal omrystes før brug
 • antihistamin virker generelt ikke mod stoppet næse. Overvej næsespray med binyrebarkhormon, hvis du har stoppet næse pga. allergi

Hud

Ved kløende insektstik kan du smøre huden med mepyramin.

Oversigt over antihistaminer

Se om antihistaminerne er sløvende, fås i håndkøb eller kræver recept.

Tabel: Oversigt over sløvende og ikke sløvende antihistaminer til behandling af allergi i håndkøb og på recept:

Sløvende antihistaminer

Håndkøb

  

Recept

Cinnarizin

+

 


Clemastin (udgået 2021)

+

 

Cyclizin*

 

 

Diphenhydramin**

+

Meclozin

+

Promethazin**

+

Ikke-sløvende antihistaminer

Acrivastin

+

Bilastin

+

Cetirizin**

+

Desloratadin**

+

Ebastin

+

Fexofenadin

+

+

Levocetirizin**

+

Loratadin

+

*Sælges kun til personer over 18 år.
**Fås i flydende form

Hvordan bruges antihistaminer?

Du kan tage antihistamintabletter én til tre gange om dagen afhængig af medicinen. Nogle virker kun i få timer, andre virker i 24 timer.

”Tag gerne antihistaminer forebyggende, dvs. inden du udsættes for det, du har allergi overfor”

Det er bedst at tage antihistaminer forebyggende, selvom de også har effekt, når symptomerne er begyndt.

Hvis du har fx pollenallergi, og det er pollensæson, er der ingen grund til at vente med at tage medicinen, til symptomerne har meldt deres ankomst. Husk også at tage medicinen hver dag sæsonen ud. 

Antihistaminer til børn og gravide

Giv kun antihistaminer til børn, hvis der står en børnedosering på pakningen. Visse antihistaminer bør kun anvendes til børn under 15 år efter lægens anvisning. Antihistamin fås i flydende form til børn, der ikke kan sluge tabletter
 
Hvis du er gravid eller ammer, bør du tale med din læge om brugen af antihistaminer.

Hvorfor virker antihistaminer?

Histamin (det stof, der frigives ved allergiske og allergilignende reaktioner) findes bundet i kroppens celler, men ved forskellige påvirkninger kan det frigøres og udøve sin virkning ved binding til histaminreceptorer, dvs. "modtager"-molekyler på overfladen af celler.

Antihistaminer kan bindes til de samme receptorer og derved mindske eller direkte forhindre virkningen af histamin.

FAQ om antihistaminer

 • Det er en fordel, hvis du kan bruge den type, der ikke sløver. Har du ikke tilstrækkelig effekt af håndkøbsmedicinen, kan du kontakte lægen om receptmedicin. De sløvende typer er velegnede til transportsyge men kan også bruges mod allergi/høfeber. Få hjælp på apoteket til at vælge.

  Kontakt din læge, hvis du er gravid eller ammer.

 • Almindelige bivirkninger ved tabletter og flydende er mundtørhed, døsighed og søvnighed. Alkohol kan forstærke den sløvende virkning.

  Øjendråber kan give øjenirritation. Næsespray kan kortvarigt give en bitter smag i munden.

 • Øjendråber virker efter 10-15 minutter. Næsespray virker efter 15 minutter. Tabletter og flydende virker efter ½ til 1 time.

  Det varierer, hvor lang tid antihistaminerne virker. Det kan være fra få timer til en hel dag.

 • Børn kan godt bruge antihistaminer. Det er ikke alle typer, der kan bruges af mindre og mellemstore børn uden aftale med lægen. Børn, der ikke kan sluge tabletter, kan få en flydende opløsning.