Chat with us, powered by LiveChat Skal dit barn have ekstra vitaminer og mineraler? Få svaret her!
Sundhed

Vitaminer og mineraler til børn

Børn skal have D-vitamin gennem hele barndommen. Hvor meget og hvornår afhænger af alder og særlige behov. Mange børn har også brug for tilskud af jern i en kortere periode. Det gælder fx for tidligt fødte.

D-dråber: Ekstra vitaminer til børn

Børn under 4 år

Børn under 4 år har brug for et D-vitamintilskud på 10 mikrogram (400 IE) dagligt.

Børn kan få D-vitamin i form af D-vitamindråber. Du giver barnet D-vitamindråber direkte i munden eller på en ske sammen med fx lidt modermælk til de mindst børn. 

Børn, der dagligt får 800 ml eller mere af modermælkserstatning med 1,3 mikrogram (eller mere) D-vitamin per 100 ml, skal ikke have tilskud af D-vitamin.

Hvis dit barn er født for tidligt, skal du følge neonatalafdelingens anbefalinger under indlæggelsen.

Børn over 4 år:

Dagligt tilskud i vinterhalvåret (fra oktober til april) af 5-10 mikrogram D-vitamin anbefales til alle voksne og børn fra 4 år.

Sundhedsstyrelsen anbefaler tilskud på 10 mikrogram D-vitamin til

  • børn med mørk hud
  • børn, der går tildækket om sommeren
  • børn som ikke er udenfor til dagligt eller undgår sollys

Børn der får multivitaminer

Som udgangspunkt anbefaler Sundhedsstyrelsen ikke at give børn mulitvitamintabletter i stedet for D-vitamindråber. Hvis du ønsker at give barnet en tyggemultivitamintablet (tidligst fra 1½ år), skal du ikke samtidig give D-dråber. Hvis dit barn både får tabletter og dråber, får barnet nemlig dobbelt dosis D-vitamin.

Her kan du læse mere om D-vitaminer

Jerntilskud til børn under 1 år

Om barnet også skal have tilskud af jern, kommer dels an på, om barnet er blevet født for tidligt, og dels på barnets fødselsvægt.

Børn født til tiden (37. uge eller senere) med en fødselsvægt på over 2500 g har ikke brug for jerntilskud. Barnet får dækket behovet for jern gennem kosten.

Børn født for tidligt har generelt mindre jerndepoter og et større behov for jern pga. hurtig tilvækst.

Jerntilskud til for tidligt fødte eller undervægtige:

  • For tidligt fødte børn med fødselsvægt under 1500 g: cirka 8 mg jern dagligt til barnet er 12 måneder.
  • For tidligt fødte børn med en fødselsvægt mellem 1500 g og 2500 g: cirka 8 mg jern dagligt til barnet er 6 måneder.
  • Børn født til tiden med en fødselsvægt under 2500 g: cirka 8 mg jern dagligt fra udskrivelse til 6 måneder.

Børn, som får mere end halvdelen af deres ernæring som modermælkserstatning, skal have halv dosis jern, dvs. ca. 4 mg hver dag eller ca. 8 mg hver anden dag. Det er fordi, der er mere jern i modermælkserstatning end i modermælk.

Vitaminpiller til børn mellem 1 og 10 år

Ved en sund og varieret kost, er der ikke behov for tilskud af vitaminer og mineraler til børn med undtagelse af D-vitamin. Se anbefalingerne ovenfor.

Sundhedsstyrelsen vurderer, at almindelig kost dækker barnets behov for vitaminer og mineraler. Derfor har sundhedsstyrelsen ikke en generel anbefaling om tilskud af vitaminer og mineraler til børn.

Hvis du vælger at give dit barn en multivitamintablet, er det vigtigt, at du vælger et produkt til børn med et indhold på omkring 100 % af ADT (Anbefalet Daglig Tilførsel) for de forskellige vitaminer og mineraler for børn mellem 1 og 10 år.

Der er set alvorlige forgiftningstilfælde hos børn, der har spist en større mængde multivitamintabletter, og du skal derfor være opmærksom på at opbevare kosttilskud utilgængeligt for dit barn.

Ved risiko for forgiftning, kan du kontakte Giftlinjen på telefon 82 12 12 12.

Kræsne børn

Hvis dit barn er småtspisende, meget kræsent eller fødevareallergiker, kan du rådføre dig med lægen eller sundhedsplejersken om behovet for tilskud af vitaminer og mineraler.

Dysmature børn, syge børn og andre med særlige behov følger neonatal- eller børneafdelingens anvisninger, der kan afvige fra ovenstående generelle anbefaling.

Kilde: Sundhedsstyrelsen