Artboard 1
Sundhed

Vitaminer og mineraler til børn

Alle forældre bør give deres børn D-vitamin de to første år af barnets liv. Med tilskud af jern er det ikke helt så enkelt.

D-dråber: Ekstra vitaminer til børn

Alle børn fra 2 uger til 2 år har brug for et D-vitamintilskud på 10 mikrogram (400 IE) dagligt i form af D-vitamindråber. Du giver barnet D-vitamindråber direkte i munden eller på en ske sammen med fx lidt modermælk.

Hvis dit barn er født for tidligt, skal du følge neonatalafdelingens anbefalinger under indlæggelsen.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn med mørk hud, eller børn, der går klædt, så kroppen for det meste er tildækket om sommeren, får et D-vitamintilskud hele barndommen.

Som udgangspunkt anbefaler Sundhedsstyrelsen ikke at give børn mulitvitamintabletter i stedet for D-vitamindråber. Hvis du ønsker at give barnet en tyggemultivitamintablet (tidligst fra 1½ år), skal du ikke længere give D-dråber. Hvis dit barn både får tabletter og dråber, får dobbelt dosis D-vitamin.

Her kan du læse mere om D-vitaminer

Jerntilskud til børn under 1 år

Om barnet også skal have tilskud af jern, kommer dels an på, om barnet er blevet født for tidligt, og dels på barnets fødselsvægt.

Børn født til tiden (37. uge eller senere) med en fødselsvægt på over 2500 g har ikke brug for jerntilskud. Barnet får dækket behovet for jern gennem kosten.

Børn født for tidligt har generelt mindre jerndepoter og et større behov for jern pga. hurtig tilvækst.

Jerntilskud til for tidligt fødte eller undervægtige:

  • For tidligt fødte børn med fødselsvægt under 1500 g: cirka 8 mg jern dagligt til barnet er 12 måneder.
  • For tidligt fødte børn med en fødselsvægt mellem 1500 g og 2500 g: cirka 8 mg jern dagligt til barnet er 6 måneder.
  • Børn født til tiden med en fødselsvægt under 2500 g: cirka 8 mg jern dagligt fra udskrivelse til 6 måneder.

Børn, som får mere end halvdelen af deres ernæring som modermælkserstatning, skal have halv dosis jern, dvs. ca. 4 mg hver dag eller ca. 8 mg hver anden dag. Det er fordi, der er mere jern i modermælkserstatning end i modermælk.

Vitaminpiller til børn mellem 1 og 10 år

Ved en sund og varieret kost, er der ikke behov for tilskud af vitaminer og mineraler til børn med undtagelse af D-vitamin fra 0-2 år. Se anbefalingerne ovenfor.

Sundhedsstyrelsen vurderer, at almindelig kost dækker barnets behov for vitaminer og mineraler. Derfor har sundhedsstyrelsen ikke en generel anbefaling om tilskud af vitaminer og mineraler til børn.

Hvis du vælger at give dit barn en multivitamintablet, er det vigtigt, at du vælger et produkt til børn med et indhold på omkring 100 % af ADT (Anbefalet Daglig Tilførsel) for de forskellige vitaminer og mineraler for børn mellem 1 og 10 år.

Der er set alvorlige forgiftningstilfælde hos børn, der har spist en større mængde multivitamintabletter, og du skal derfor være opmærksom på at opbevare kosttilskud utilgængeligt for dit barn.

Ved risiko for forgiftning, kan du kontakte Giftlinjen på telefon 82 12 12 12.

Kræsne børn

Hvis dit barn er småtspisende, meget kræsent eller fødevareallergiker, kan du rådføre dig med lægen eller sundhedsplejersken om behovet for tilskud af vitaminer og mineraler.

Dysmature børn, syge børn og andre med særlige behov følger neonatal- eller børneafdelingens anvisninger, der kan afvige fra ovenstående generelle anbefaling.

Kilde: Sundhedsstyrelsen

FAQ om D-vitamindråber og forstoppelse

  • Enkelte børn får desværre ondt i maven/forstoppelse af dén kokosolie, der er i D-vitamindråber. Apoteket har dog også D-vitamindråber, som indeholder jordnøddeolie. Disse D-vitamindråber er lidt sjældnere end dem med kokosolie, og derfor kan det være en god idé at spørge en medarbejder næste gang du kommer på apoteket efter D-vitamindråber. For god ordens skyld skal med, at det kan være en god idé at tale med lægen om din datters forstoppelse. Lægen kan undersøge og vurdere om der eventuelt kan være andre årsager til din datters forstoppelse og om der eventuelt skal gøres noget særligt ved det.