Chat with us, powered by LiveChat Graviditetstest - 99 % sikkert svar på få minutter
Sundhed

Graviditetstest

En graviditetstest kan på få minutter fortælle dig, om du er gravid. Udover den traditionelle graviditetstest til hjemmebrug findes der i dag også en såkaldt tidlig graviditetstest.

Hvordan virker en graviditetstest?

Graviditetstesten måler HCG-hormonet (Humant Chorion Gonadotropin), som er det hormon, gravide kvinder begynder at danne kort tid efter befrugtning.

Mængden af hormonet i urinen og i blodet fordobles ca. hver 2.-3. dag i de første 10 uger af graviditeten.

Graviditetstesten måler på HCG, som er et hormon, gravide kvinder begynder at danne kort tid efter befrugtning.

Hvor tidligt kan jeg tage graviditetstesten?

Jo længere du venter med at udføre testen, jo større er sikkerheden for, at et positivt resultat bliver en blivende graviditet.

Der er mange slags graviditetstests på markedet, og de kan alle give dig et resultat med en sikkerhed på over 99 %, hvis du følger vejledningen nøje. Der kan nemlig være forskel på, hvornår du skal tage testen.
  • Traditionel graviditetstest. Her kan du måle HCG i urinen fra den dag, du forventer menstruation. Bruger du testen før det, bliver resultatet mere usikkert
  • Tidlig graviditetstest. Den tidlige test opfanger meget lave HCG-koncentrationer i urinen, så du kan bruge den allerede ca. 8 dage efter befrugtning, svarende til 5 dage før forventet menstruation.

Hvornår på dagen skal jeg tage graviditetstesten?

De fleste tests kan du bruge døgnet rundt, men det er en fordel at gøre det om morgenen, fordi morgenurin er mest koncentreret. Hvis testen kan bruges på andre tidspunkter af døgnet, fremgår det af vejledningen.

Testresultatet kan blive falsk negativt, hvis din urin er for tynd, fx hvis du lige har drukket meget væske, eller det er mindre end 4 timer siden sidste toiletbesøg.

Hvor hurtigt får jeg resultatet?

En korrekt udført graviditetstest vil vise resultatet på teststrimlen i løbet af 1- 5 minutter afhængig af testtypen.

Testen må typisk ikke ligge for længe, inden du aflæser den. Efter 10 minutter kan farverne ændre sig og resultatet blive usikkert.

Risiko for abort

Kvinder, der er testet positive for graviditet, har 15-20 % risiko for at miste fosteret. Det sker oftest inden for de første 12 uger. Jo længere kvinden er henne desto mindre risiko for abort.

Cirka halvdelen af alle befrugtede æg går til grunde og udstødes af kroppen, inden graviditeten bliver opdaget. En graviditet op til cirka 3. uge kaldes populært for en ”bio”, da man kun kan fastslå den ved en biokemisk måling af urin eller blod.

FAQ om graviditetstest

  • Du kan bruge den traditionelle graviditetstest  fra den dag, du forventer din menstruation. Den "tidlige" graviditetstest kan du bruge allerede 8 dage efter befrugtning.

  • De fleste graviditetstests kan bruges hele døgnet, men det er en fordel om morgenen, fordi din morgenurin er mere koncentreret.

  • Ja. Hvis du har drukket meget vand, ikke brugt morgenurin eller tog testen for tidligt, kan HCG-koncentrationen være så lav, at den ikke kan måles. Testen kan også være udløbet eller opbevaret forkert.

  • Det er meget sjældent, men det kan ske, hvis kvinden lige har været gravid, får medicin med hormoner eller har en sjælden sygdom i æggestokkene.

    Hvis man tvivler på det positive resultat, kan man tage en test mere eller tage til lægen for at blive testet og undersøgt.