Chat with us, powered by LiveChat Svamp
Sådan slipper du af med svamp
Hvad er svamp?
Svamp er irriterende – men helt naturligt

Svamp og svampesporer findes naturligt alle vegne omkring os og på vores krop. Som regel skaber de ikke problemer – men hvis de rette betingelser er til stede, kan det udvikle sig til en svampeinfektion, som kræver grundig behandling for ikke at sprede sig yderligere. Der er to grupper af svampeinfektioner: de smitsomme som f.eks. fodsvamp og de ikke-smitsomme, som kan opstå, hvis kroppens bakterieflora kommer ud af balance. Her på siden får du en masse gode råd til, hvordan man behandler og forebygger svamp.

Vi ved, hvordan du skal behandles – også når det gælder svamp
De fleste svampeinfektioner kan behandles med håndkøbsmedicin, som fås på apoteket. Det er en god ide at få en grundig vejledning i, hvordan svampemidlet skal bruges og ikke mindst hvor længe.  Svamp kan nemlig være tilbøjelig til at komme igen, hvis man ikke er meget omhyggelig. Du kan spørge os om alt omkring symptomer og behandling af svamp – vi er vant til at håndtere spørgsmål om alverdens emner med diskretion, hvis du har brug for det.
Se apotekets artikel om forskellige svampeinfektioner
Fodsvamp
Fodsvamp kan være en hård modstander
Fodsvamp er den mest almindelige form for svamp i huden og kan ramme alle. Den skyldes svampetypen dermatofytter, som angriber hud, hår og negle. Fodsvamp hedder ’Athlete’s Foot’ på engelsk, og det er ikke tilfældigt, for den rammer ofte idrætsudøvere. Svampen trives nemlig på varme og fugtige steder, som f.eks. i din sportssko og mellem dine svedige tæer. Den smitter gennem hudskæl og har derfor perfekte betingelser for at sprede sig via bare fødder på gulve i omklædningsrum og svømmehaller.
Sko
Symptomer
Fodsvamp starter ofte med et rødt, kløende, sviende udslæt mellem de to yderste tæer og kan derfra brede sig til resten af tæerne og fodsålen. Der kan opstå revner, små blærer og skældannelse.
Fod
Behandling og forebyggelse
Fodsvamp skal behandles straks for undgå smitte til andre steder på kroppen eller til andre personer. Det kan gøres med svampedræbende creme, som fås i håndkøb. Hvis behandlingen skal være effektiv, skal du følge anvisningerne nøje, og det er vigtigt at forebygge, da det ellers er nemt at få tilbagefald. Hvis du har kløende sprækker i huden mellem tæerne, eller svampen har bredt sig til fodsiderne og/eller fodsålen, bør du tage kontakt til din læge. Det gælder også, hvis svampen ikke forsvinder trods behandling, hvis du er gravid, eller hvis du har diabetes.
Vind kampen mod svampen

Fodsvamp kan være en stædig modstander. Her er nogle gode råd til at vinde kampen:

  • Tør fødderne grundigt efter badet, især mellem tæerne.
  • Tør fødderne til sidst efter badet, eller med et andet håndklæde.
  • Vask håndklæder og sokker efter brug ved mindst 60 grader, hvis du har fodsvamp, ellers dør svampen ikke.
  • Gå så vidt muligt i luftige sko, gerne sandaler, så længe du har svamp, så varme og fugt kan slippe væk.
  • Brug bomuldssokker og skift dagligt eller oftere, hvis fødderne er fugtige.
  • Skift mellem flere sko, så skoene når at blive helt tørre, inden du bruger dem. Brug strømper i skoene.
  • Brug badesandaler i omklædnings- og baderum.
Sportssko, badesandaler, vaskemaskine og sokker
Skedesvamp
Klør det dernede?
Der er ikke noget unormalt ved at have skedesvamp. De allerfleste kvinder vil på et eller andet tidspunkt stifte bekendtskab med svampen Candida Albicans, som oftest står bag en svampeinfektion i skeden. Mange bærer naturligt rundt på svampen, som først skaber problemer, hvis den naturlige bakterieflora i skeden kommer ud af balance. Skedesvamp er en ubehagelig, men ufarlig lidelse, som nemt kan behandles og forebygges.
Hvorfor får man skedesvamp?
Skedesvamp kan have mange årsager. En af dem er en antibiotikakur. Antibiotika dræber de farlige bakterier, men hæmmer også de nyttige bakterier, der ellers ville holde svampen nede. Andre årsager kan være nedsat immunforsvar, diabetes og hormonforandringer i forbindelse med graviditet, menstruation eller overgangsalder. Kraftig sæbevask, daglig brug af trusseindlæg og stramt, syntetisk tøj kan også skabe et miljø, hvor svamp kan trives.
Trusser
Symptomer
Symptomer på svamp kan forveksles med andre infektioner, såsom skedekatar eller skedebetændelse. Lugt og udflåd er dog forskellige. Skedesvamp medfører ofte et tykt, hvidt, grynet udflåd. Det lugter ikke. Ved skedekatar og skedebetændelse er udflåddet tyndt og lugter ubehageligt.

Symptomer på skedesvamp kan være:

  • Svie og kløe i skeden og ved skedeåbningen
  • Tykt, hvidt, grynet udflåd, der ligner hytteost
  • Smerter ved samleje og når du tisser.
Hytteost
Behandling
Skedesvamp kan behandles med håndkøbsmedicin i form af stikpiller og/eller creme. Apoteket kan rådgive om de forskellige behandlingsmuligheder, og hvad de kræver for at virke bedst. Det er vigtigt at følge den anbefalede behandlingstid. I svære tilfælde kan det være nødvendigt med et receptpligtigt svampemiddel.
Forebyggelse
Skedesvamp har det med at dukke op igen, men du kan forsøge at forebygge med disse råd:
💧
Hold dig ren, men undgå at vaske dig for meget i skeden og lad være med at bruge sæbe.
Undgå daglig brug af trusseindlæg.

🌱
Brug bomuldstrusser i stedet for syntetisk undertøj.

Sæbe med kryds over
Søg læge hvis...
  • behandlingen ikke virker.
  • du har gentagne tilfælde af svampeinfektioner.
  • udflåddet er blodigt eller ildelugtende.
  • du er gravid og har symptomer.
  • du er har diabetes.
Find dit apotek
På kortet kan du se, hvor dit nærmeste apotek ligger.
Find dit apotek her
Chat døgnet rundt
Apoteket chat er åben 24/7
Skriv til os på vores anonyme online chat og få hjælp af en apoteksansat. Vi sidder parat døgnet rundt.
Chat med apoteket her
Midt om natten