Chat with us, powered by LiveChat Virus-meningitis – mindre farlig end bakteriel meningitis
Børns sygdomme

Virus-meningitis (hjernehindebetændelse)

Meningitis er en betændelse i hjernehinden. Virus-meningitis kan være en ubehagelig sygdom, men den er sjældent farlig som bakteriel meningitis kan være.

Symptomer

Meningitis forårsaget af virus starter typisk efter nogle dage med forkølelse eller milde influenzalignende symptomer:

  • Feber
  • Kraftig hovedpine
  • Øget følsomhed (irritation) for lys og lyd
  • Almen utilpashed
  • Stivhed i nakken (den syge kan ikke bøje nakken, så hagen kommer ned på brystkassen)
  • Nogle gange kvalme og opkastning.
I modsætning til bakteriel meningitis, er patienten med virus-meningitis vågen, klar i hovedet og primært generet af hovedpine, der kan være meget kraftig samt øget følsomhed for lys og lyd.

Årsager til virus-meningitis

Årsagen til virus-meningitis er typisk det virus, der hedder enterovirus, som tusinder af mennesker smittes med årligt. De fleste får kun lidt feber (som en mild influenza) eller slet ingen symptomer. Hos et fåtal breder virus sig til hjernehinderne og giver meningitis.

Faresignaler

Kontakt straks lægen, hvis der er sygdom med høj feber og mistanke om stivhed i nakken. Den mere alvorlige form for hjernebetændelse (bakteriel meningitis) kan give samme indledende symptomer som virus-meningitis.

Hvis den syge er meget medtaget, har svækket bevidsthed, kramper eller blå pletter på huden, skal man ringe 112, hvis man ikke straks kan få fat i en læge.

Hyppighed

I Danmark er der hvert år mellem 100 og 200 tilfælde af virus-meningitis. Sygdommen er mest almindelig hos små børn men kan forekomme i alle aldre.

Hvordan udvikler virus-meningitis sig?

Feber og stivhed i nakken forsvinder i løbet af 3-5 dage. Hovedpinen aftager hurtigt i styrke, men der kan være træthed og lettere hovedpine i 1-2 uger, selv om det værste af sygdommen er overstået.

Undersøgelse for virus-meningitis

Diagnosen stilles ved undersøgelse af rygmarvsvæsken, hvor der typisk vil være et abnormt højt antal betændelsesceller, og hvor man i laboratoriet ofte kan påvise enterovirus.

Behandling af virus-meningitis

Der findes ingen behandling af selve enterovirus infektionen, men heldigvis kan kroppen selv bekæmpe infektionen i løbet af nogle få dage. Hovedpinen behandles med smertestillende medicin, fx paracetamol.

Der findes heller ingen vaccine mod de fleste typer af enterovirus, men det er vigtigt, at alle børn vaccineres mod det virus, der giver polio.

Andre navne og stavemåder for virus-meningitis:

  • Hjernehindebetændelse
  • Viral meningitis

Artiklen er opdateret d. 02-02-2023.