Chat with us, powered by LiveChat Menstruationssmerter – vedvarende smerter bør undersøges
Kvindesygdomme

Menstruationssmerter

Menstruationssmerter begynder kort før eller samtidig med at menstruationen starter. Det er ve-agtige underlivs- og lændesmerter, der ofte varer 2-3 dage. 

Symptomer på menstruationssmerter

Smerterne beskrives ofte som:

  • periodevise
  • skarpe
  • krampeagtige eller ve-agtige smerter i underlivet med udstråling til lænderyg og lårets for- og inderside.
I de sværeste tilfælde kan smerterne være ledsaget af mere generelle symptomer i form af hovedpine, kvalme, opkastning og diaré.

Årsager til menstruationssmerter

Menstruationssmerter kan sammenkædes med det tidspunkt i livet, hvor piger begynder at få ægløsninger. Smerterne skyldes sammentrækninger i livmoderens muskulatur.

Man skal være opmærksom på, at smerterne også kan optræde i forbindelse med forskellige sygdomme i underlivet fx endometriose, muskelknuder i livmoderen, betændelsestilstande og misdannelser af livmoderen.

Faresignaler ved menstruationssmerter

Du bør søge læge, hvis du ofte har så kraftige smerter ved menstruation, at det hindrer daglige gøremål, fører til sygemelding eller behov for smertestillende medicin, eller hvis du pludselig oplever, at dine menstruationer ændrer sig til at blive smertefulde. 

Hvor udbredt er menstruationssmerter?

De fleste unge kvinder, op til 75 %, vil inden for de første 3 år, de har blødninger, opleve smerter i forbindelse med menstruationen. 

Hos ca. 15 % vil smerterne have en sådan karakter, at det påvirker de daglige gøremål, fører til sygemelding eller kræver smertestillende medicin. 

Overvægtige og rygere lader til oftere at have menstruationssmerter end andre.
 

Hvordan udvikler menstruationssmerter sig?

Smerter i forbindelse med menstruation forekommer hyppigst hos yngre kvinder og aftager ofte med alderen, med mindre de er forårsaget af endometriose. Hos de fleste optræder en markant bedring efter den første fødsel.

Undersøgelse for menstruationssmerter

Lægen kan ofte stille diagnosen ud fra din sygehistorie og en gynækologisk undersøgelse. Ved fortsatte svære symptomer eller manglende virkning af den medicinske behandling vil man foretage yderligere undersøgelser for at udelukke en tilgrundliggende gynækologisk sygdom.

Behandling af menstruationssmerter

Smerterne kan behandles med smertestillende medicin og p-piller.
 
Den bedste smertestillende medicin ved menstruationssmerter er prostaglandin-syntesehæmmere som paracetamol og især NSAID-præparater (fx ibuprofen).
 
P-piller har en god effekt på menstruationssmerter, da de hæmmer ægløsningen, nedsætter mængden af prostaglandin i livmoderslimhinden og mindsker mængden af menstruationsblod. P-pillebehandlingen kan evt. kombineres med smertebehandling.