Chat with us, powered by LiveChat Psykiske problemer bør ikke være tandproblemer

Psykiske problemer bør ikke være tandproblemer

Bruger du antipsykotisk medicin, er der en række alvorlige bivirkninger, du bør være opmærksom på.
Bruger du antipsykotisk medicin, er der en række alvorlige bivirkninger, du bør være opmærksom på.

Gode råd om mundtørhed og andre bivirkninger ved antipsykotisk medicin

Antipsykotisk medicin

Antipsykotisk medicin eller antipsykotika er betegnelsen for den medicin, der bruges, når man behandler psykiske lidelser. Det kan være angst, OCD, skizofreni, bipolar sygdom og en række andre psykiske sygdomme. Medicinen virker ved at dæmpe de ofte voldsomme symptomer. Medicinen kan udover den ønskede virkning også have uønskede bivirkninger. På denne side kan du læse om tre hyppige bivirkninger ved antipsykotisk medicin, nemlig mundtørhed, forstoppelse og ændret appetit.

Nogle får bivirkninger, andre ikke

Nogle oplever ikke bivirkninger, mens andre kan være stærkt generet af bivirkninger ved den samme medicin. Oplevelsen af bivirkninger kan også være forskellig fra person til person. Det er normalt at afprøve forskellige slags antipsykotika i behandlingen for at finde den, der virker bedst. Hvis du får en bivirkning, bør du fortælle din læge om det. Det kan da være nødvendigt at skifte dosis eller medicin. Man må aldrig stoppe med at tage medicinen uden at konsultere lægen.


Tænder og mund

Pas på tænderne

Antipsykotika kan nedsætte spytproduktionen og give mundtørhed. Symptomerne kan være tørre læber, tør mund og tunge, tørt svælg og en brændende og sviende fornemmelse i munden. Din tunge kan være rød og furet og klistre til ganen, og du har besvær med at tygge, synke eller tale. Måske har du oftere behov for at drikke vand, f.eks. om natten. Du vil måske opleve, at dit forbrug af tyggegummi eller pastiller stiger.

Spyttet er meget vigtigt for at opretholde sunde forhold i munden. Hvis du lider af mundtørhed, har du også større risiko for dårlig ånde, huller i tænderne, tandkødsbetændelse, syreskader, svampeinfektioner og sår i munden. Desuden kan du opleve problemer med at fastholde en evt. tandprotese. 

Tandpasta

Gode råd til at undgå generne ved mundtørhed

  • Børst tænderne med fluortandpasta morgen og aften og evt. også efter måltiderne.
  • Benyt tandtråd eller tandstikker.
  • Pas på søde og syreholdige sager.
  • Drik vand hyppigt.
  • Hold igen med tobak, kaffe og alkohol.
  • Brug læbepomade.
  • Stimuler spytproduktionen ved at tygge sukkerfrit tyggegummi eller pastiller. På apoteket kan du få sugetabletter specielt til mundtørhed.
  • Fugt tænder og mund ved hjælp af midler der erstatter spytproduktionen. De fås bl.a. som spray og gel. Spørg på apoteket.
  • Tal med din tandlæge om mundtørhed. Måske har du brug for hyppigere kontrol eller ekstra fluorbehandling. Du kan også få rådgivning på apoteket om, hvordan du lindrer generne.

Appetit – for lidt eller for meget

Antipsykotisk medicin kan påvirke appetitten i uheldig retning. Du kan opleve problemer med kvalme og ubehag, men også med manglende mæthedsfornemmelse og deraf følgende vægtøgning.

Først et par gode råd mod kvalme:Først et par gode råd mod kvalme:

  • Spis på de tidspunkter af dagen, hvor du er mest veloplagt.
  • Spis små, hyppige måltider og undgå tom mave.
  • Spis den mad, du har lyst til – for nogle er det mad uden stærk lugt og smag.
  • Start f.eks. dagen med kiks, ristet brød, havregrød eller en banan.
  • Drik rigeligt med væske mellem måltiderne.

Når vægten stiger

Antipsykotisk medicin kan dæmpe mæthedsfornemmelsen og får ofte vægten til at stige. For mange er det en alvorlig bivirkning, da det kan nedsætte livskvaliteten og give helbredsmæssige problemer, netop som man er kommet i god behandling for sin psykiske lidelse. Hvis det er muligt, så prøv at være opmærksom på at få rørt dig mere, end du normalt ville. F.eks. en daglig gåtur eller anden motion. Vær opmærksom på din kost. Måske har du brug for at få lagt et kostprogram. Tal med din læge, hvis du har brug for hjælp til vægttab.
 
Badevægt

Forstoppelse

Antipsykotisk medicin kan påvirke tarmfunktionen negativt. Hvis du lider af forstoppelse, kan det være medicinens skyld. For at afhjælpe forstoppelse er det vigtigt, at du drikker rigeligt vand og spiser en kost med sunde fibre fra grøntsager, frugt og grove kornprodukter. Fysisk aktivitet, især gang og løb, stimulerer tarmens bevægelser, så prøv at få lidt motion hver dag. 

Er fordøjelsen gået helt i hårdknude, kan det være nødvendigt med afføringsmidler for at få den i gang igen. Tal med apoteket om, hvad der er den bedste behandling for dig.