Få hjælp til rygestop på apoteket
Stop rygning med hjælp fra apoteket. Apotekerne kan rådgive dig omkring lægemidler til at håndtere et rygestop. Nogle apoteker tilbyder rygestopkurser i samarbejde med kommunerne, hvor du kan få hjælp fra en rygestoprådgiver. På kurserne kan du få hjælp til at håndtere abstinenser og afhængighed samt få hjælp til at holde vægten.
Få gratis hjælp til rygestop på apoteket
Hvis du er indstillet på at stoppe med at ryge, så kan du få hjælp til at blive røgfri. Du kan bl.a. få hjælp på apotekerne.
På apotekerne kan du få hjælp til at vælge de rette lægemidler, der kan hjælpe dig med at tackle abstinenserne samt håndtere vanerne, der holder dig fast i et liv som ryger.
Har du før forsøgt at stoppe med at ryge, men uden held? Så lad apotekets rygestoprådgiver hjælpe dig, hvis du har problemer med at stoppe med at ryge.
Nogle apoteker tilbyder et gratis rygestopkursus i samarbejde med kommunerne, hvor en rygestoprådgiver støtter dig i at stå fast ved dit rygestop. Det kan være et individuelt forløb eller i grupper.
Apoteket kan rådgive dig om, hvordan du bedst kan stoppe med at ryge
Apoteket kan give dig hjælp til rygestop med:
- Værktøjer til at komme godt igennem et rygestop, holde vægten og fortsætte med at være røgfri
- Masser af støtte
- At teste din nikotinafhængighed
- At rådgive om nikotinerstatning.
Det individuelle forløb består af fem samtaler
Rygestop i grupper forløber over seks uger
Det består af fem møder á 2 timer. De første 2 møder forbereder I jeres rygestop, mens de tre sidste handler om at fastholde rygestoppet.
Abstinenser og andre forhindringer ved rygestop
Rygere er afhængige af nikotin og får abstinenser ved rygestop. Abstinenserne kan være:
- Stræk rygetrang
- Utilpashed, som ved influenza
- Nervøsitet, uro og rastløshed
- Humørsvingninger
- Hovedpine
- Øget appetit
- Hoste
- Fordøjelsesproblemer
Det kan også være svært at holde fast ved sit rygestop, når man fx er til fest, hvor andre ryger, eller er i en stresset periode af livet.
Rygning kan dæmpe følelsen af angst og depression, og det kan betyde, at man kan få det mentalt dårligere under et rygestop.
En anden forhindring kan for mange være øget vægt. Rygning øger nemlig stofskiftet og mindsker appetitten. Det kan derudover være nemt at erstatte en vane med en anden, fx at småspise i stedet for at ryge. Mange oplever derfor at tage lidt på, når de stopper med at ryge.
Gode råd til at håndtere abstinenser
Det er vigtigt at være bevidst om de vaner, som involverer rygning.Du bør på forhånd beslutte dig for, hvordan du vil bryde vanerne. Hvis du plejer at ryge om morgenen, kan du fx prøve at lave om på din morgenrutine. Hvis du plejer at ryge, når du drikker kaffe, kan du fx drikke andre koffeinholdige drikke end kaffe. Hvis alkohol giver dig lyst til at ryge, så bør du måske også afholde dig for at drikke alkohol.
Du bør tænke over, hvad du ellers vil gøre, når du hygger, keder dig eller føler dig stresset. Det er en god idé at skrive dine rygevaner ned og lave aftaler med dig selv.
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du holder dig til de gode vaner, når du stopper med at ryge.
Du skal spise sundt, få nok kostfibre og drikke rigeligt med vand, så du ikke småspiser for mange søde sager for at holde munden beskæftiget. Abstinenserne kan give problemer med fordøjelsen, så det er en god idé at være god mod maven. Du bør få motion, frisk luft og nok med søvn, så du er bedre rustet til at modstå de mentale abstinenser.
Når det er svært, kan du prøve med mindfulness, åndedræts- og afspændingsøvelser.
Det er generelt en god idé at være god mod sig selv, da det er en stor udfordring at stoppe med at ryge.
Det kan være en gode idé at tale med andre om ens udfordringer. Du kan fx ringe til Stoplinien på tlf. 80 31 31 31 og få gratis rådgivning.
Lægemidler kan hjælpe dig med at stoppe med at ryge
For at gøre det lettere at stoppe med at ryge kan man bruge nikotinerstatningsprodukter. Det er lægemidler, som indeholder nikotin men i mindre dosis end tobak. De indeholder holder ikke de tusindvis af andre sundhedsskadelige stoffer som tobak. Nikotintrangen og abstinenserne mindskes kraftig, når du tager nikotinerstatningsprodukter.Nikotintyggegummi, plastre og inhalatorer med nikotin er en hjælp til et rygestop, men du skal stadig yde en målrettet indsats og nøje planlægge dit forløb for at få bugt med vanerne.
På apoteket kan du få vejledning til at vælge det rigtige nikotinerstatningsprodukt, som passer bedst til din situation. Hvis de typer, der fås i håndkøb, ikke har virket, kan tale med din læge om de receptpligtige lægemidler.
Lægemidlerne er kun en midlertidig hjælp, og på sigt skal du trappe ned igen. Du kan også få hjælp på apoteket til at få lavet et aftrapningsforløb.
Læs mere om de forskellige nikotinerstatningsprodukter her.
Hjælp til rygestop online
Danmarks Apotekerforening har sammen med Kræftens Bekæmpelse, Københavns Kommune og Sundhedsstyrelsen udarbejdet hjemmesiden ekvit.dk. Her kan du lære mere om din egen rygning samt tilmelde dig et online program, der kan hjælpe dig med dit rygestop. Kræftens bekæmpelse har også udviklet hjemmesiden xhale.dk, som er rettet mod unge nikotinforbrugere.
På stoplinien.dk kan du bl.a. lære om rygning og rygestop, få gratis telefonrådgivning (tlf. 80 31 31 31) og finde rygestoptilbud i din kommune.
Sundhedsstyrelsen har udarbejdet en guide til rygestop her.
Læs mere om rygestop på følgende hjemmesider:
Kræftens Bekæmpelse (cancer.dk)
Information til kommuner samt offentlige og private virksomheder
FAQ
-
Apoteket kan tilbyde hjælp og vejledning til at stoppe med at ryge. De har rygestopinstruktører, der kan guide og støtte dig effektivt gennem et rygestop.
-
Du kan få hjælp fra apoteket ved at tale med en rygestoprådgiver. De kan rådgive dig om, hvordan du bedst kan stoppe med at ryge og give dig værktøjer til at komme igennem rygestoppet, holde vægten og fortsætte med at være røgfri. De kan også hjælpe med at teste din nikotinafhængighed og rådgive om nikotinerstatning.
-
Nogle apoteker tilbyder et rygestopforløb, der enten kan være individuelt eller i grupper. Et individuelt forløb består af fem samtaler med en rygestoprådgiver, hvor du får hjælp til at tackle udfordringerne ved et rygestop. Et gruppeforløb strækker sig over seks uger og består af fem møder á 2 timer. De første to møder er dedikeret til at forberede rygestoppet, mens de tre sidste fokuserer på at fastholde rygestoppet.
-
Du kan kontakte Stoplinien på telefonnummer 80 31 31 31 for at få oplysninger om det nærmeste rygestopforløb i forhold til din bopæl eller arbejdsplads. Du kan også søge på www.stoplinien.dk for yderligere information.
-
Kommuner og offentlige samt private virksomheder, der er interesserede i at få mere information om apotekets rygestopkurser, kan kontakte det lokale apotek eller Danmarks Apotekerforening på telefonnummer 33 76 76 00 for spørgsmål vedrørende igangsættelse af rygestopkurser.