Chat with us, powered by LiveChat Blodtryksmåler – sådan måler du selv dit blodtryk
Sundhed

Skal du selv måle? Her er den bedste type blodtryksmåler

1 million danskere har forhøjet blodtryk – med en blodtryksmåler til hjemmebrug kan du selv tjekke, om du er en af dem.

Køb eller lej din egen blodtryksmåler

Flere firmaer tilbyder køb af blodtryksmålere, herunder også apotekerne. Spørg apoteket om deres udvalg.

Det er vigtigt at bruge den rigtige størrelse manchet, da en forkert størrelse kan give et forkert måleresultat.

Når du skal udføre hjemmeblodtryksmålinger, skal du følge blodtryksmålerens brugsvejledning. Sørg for at få en grundig instruktion, hvor du får dit apparat. 

 

Vigtige punkter om hjemmeblodtryksmåling

 • Følg blodtryksmålerens brugsvejledning
 • Forhold dig i ro mindst 5 minutter før målingen
 • Du skal sidde / ligge stille under målingen
 • Du må ikke tale, spise eller drikke under målingen
 • Følg desuden vejledning fra apotek eller læge.

Har du brug for en blodtryksmåler?

Apoteket anbefaler, at du får målt blodtrykket, hvis du kan sige ja til et eller flere af følgende spørgsmål:

 • Er du over 50 år?
 • Ryger du?
 • Spiser du for fedt?
 • Vejer du for meget?
 • Får du for lidt motion?
 • Har du forhøjet kolesterol?
 • Har du diabetes?
 • Er der hjerte-kar-sygdomme hos forældre eller søskende?

Fuldautomatiske blodtryksmålere er mest egnede

De blodtryksmålere man bruger i dag er elektriske, og er fuldt ud lige så pålidelige som de tidligere kviksølvsapparater. 
Der findes både fuldautomatiske blodtryksmålere og elektriske blodtryksmålere, hvor man selv skal puste manchetten op. Den handling kan være besværlig og medfører en lille stigning i blodtrykket. Det kan derfor ikke anbefales at vælge den type. Den fuldautomatiske blodtryksmåler er den mest egnede til hjemmebrug.

Overarm eller håndled?

De fuldautomatiske elektriske blodtryksmålere kan bruges både af sundhedsfagligt personale og af dig til hjemmebrug. De er meget enkle at bruge efter en kort skriftlig eller mundtlig vejledning. De findes i to versioner, nemlig til brug på overarmen eller til brug på håndleddet. Den såkaldte manchet placeres på overarm eller håndled, der trykkes på en knap, og efter kort tid vises resultatet. Resultatet omfatter puls, systolisk blodtryk (det høje tal, der angiver trykket når hjertet trækker sig sammen) og diastolisk blodtryk (det lave tal, der angiver trykket når hjertet afslappes).

Manchetter til blodtryksmålere

De fleste fuldautomatiske blodtryksapparater til brug på overarmen fås med to eller tre manchetstørrelser. Det er vigtigt at bruge den rigtige størrelse manchet, da for små manchetter giver for høje måleresultater, mens det modsatte gælder ved for store manchetter. 

Producenten angiver på pakningerne, hvilken størrelse manchet du bør vælge i forhold til omkredsen på din overarm.

Kalibrering

Køber du en fuldautomatisk blodtryksmåler, bør du sende den til kontrol én gang årligt. Den kan sendes til producenten, som udfører en såkaldt kalibrering for at se, om blodtryksmåleren stadig måler korrekt. Manchetten kan ved samme lejlighed undersøges for tæthed.

Blodtryksmåling

I Danmark skønnes det, at 1 mio. mennesker har forhøjet blodtryk, heraf er ca. 350.000 uvidende om det. Et for højt blodtryk i sig selv giver sjældent symptomer, og derfor tages der ikke initiativ til at få det målt. Har du symptomer kan det være hovedpine, træthed, svimmelhed, unormal forpustethed og hjertekrampe ved anstrengelse.

Hvis det er længe siden, du har fået målt dit blodtryk, kan det være relevant for dig - særligt hvis du tilhører en risikogruppe, fx hvis der er hjerte-kar-sygdomme i familien, du er over 50 år eller er ryger. 

Godkendte blodtryksmålere

Der findes flere producenter af blodtryksmålere og dermed også mange forskellige apparater. I Danmark anbefaler Dansk Hypertensionsselskab at anvende blodtryksmålere, der er godkendt af Dansk Hypertensionsselskab, dabl® Educational Trust eller British Hypertension Society. Hermed ikke sagt, at ikke-godkendte blodtryksmålere ikke er pålidelige. De godkendte blodtryksmålere omfatter både overarms – og håndledsversionen.  

Godkendte blodtryksmålere 

Godkendt af dabl® Educational Trust (overarm)

Godkendt af dabl® Educational Trust (håndled)

Den til håndleddet frarådes

Dansk Hypertensionsselskab fraråder håndledsversionen til hjemmeblodtryksmåling, da måleresultatet bliver for lavt, hvis hænder/arme er kolde. Desuden er det meget vigtigt at holde håndledsversionen i hjertehøjde. Holder du over eller under hjertehøjde, vil måleresultatet blive henholdsvis for lavt eller for højt. Har du meget store overarme, eller føler du ubehag ved overarmsmåling, kan håndledsmåleren anvendes.

Kilde: Danmarks Apotekerforening og Dansk Hypertensionsselskab