Blodtryksmåling
1 million danskere har forhøjet blodtryk, og med en blodtryksmåler til hjemmebrug kan du selv tjekke, om du er en af dem.
Det er vigtigt at bruge den rigtige størrelse manchet, da en forkert størrelse kan give et forkert måleresultat.
Når du skal udføre hjemmeblodtryksmålinger, skal du følge blodtryksmålerens brugsvejledning. Du skal derfor sørge for at få en grundig instruktion i brugen af apparatet.
Vigtige punkter om hjemmeblodtryksmåling
- Følg blodtryksmålerens brugsvejledning
- Forhold dig i ro mindst 5 minutter før målingen
- Du skal sidde / ligge stille under målingen
- Du må ikke tale, spise eller drikke under målingen.
Har du brug for at få målt blodtrykket?
Apoteket anbefaler, at du får målt blodtrykket, hvis du kan sige ja til et eller flere af følgende spørgsmål:
- Er du over 50 år?
- Ryger du?
- Spiser du for fedt?
- Vejer du for meget?
- Får du for lidt motion?
- Har du forhøjet kolesterol?
- Har du diabetes?
- Er der hjerte-kar-sygdomme hos forældre eller søskende?
Hvilken blodtryksmåler?
Der findes både fuldautomatiske blodtryksmålere og elektriske blodtryksmålere, hvor man selv skal puste manchetten op. Den handling kan være besværlig og medfører en lille stigning i blodtrykket, og derfor anbefales den elektriske ikke.
De fuldautomatiske blodtryksmålere er de mest egnede til hjemmebrug. De er meget enkle at bruge efter en kort skriftlig eller mundtlig vejledning.
De findes i to versioner, nemlig til brug på overarmen eller til brug på håndleddet. Manchetten placeres på overarm eller håndled, der trykkes på en knap, og efter kort tid vises resultatet. Resultatet omfatter puls, systolisk blodtryk (det høje tal, der angiver trykket når hjertet trækker sig sammen) og diastolisk blodtryk (det lave tal, der angiver trykket når hjertet afslappes).
De fleste fuldautomatiske blodtryksapparater til brug på overarmen fås med to eller tre manchetstørrelser. Det er vigtigt at bruge den rigtige størrelse manchet, da for små manchetter giver for høje måleresultater, mens det modsatte gælder ved for store manchetter. Producenten angiver på pakningerne, hvilken størrelse manchet du bør vælge i forhold til omkredsen på din overarm.
’En fuldautomatisk blodtryksmåler kan sendes til kontrol, hvis der opleves ændringer i målingerne, eller hvis der er angivet en anbefaling om kontrol i brugsanvisningen. Blodtryksmåleren kan sendes til producenten, som udfører en såkaldt kalibrering for at se, om blodtryksmåleren stadig måler korrekt.
Blodtryksmåling
I Danmark skønnes det, at 1 mio. mennesker har forhøjet blodtryk, heraf er ca. 350.000 uvidende om det. Et for højt blodtryk i sig selv giver sjældent symptomer, og derfor tages der ikke initiativ til at få det målt. Har du symptomer kan det være hovedpine, træthed, svimmelhed, unormal forpustethed og hjertekrampe ved anstrengelse.
Hvis det er længe siden, du har fået målt dit blodtryk, kan det være relevant for dig - særligt hvis du tilhører en risikogruppe, fx hvis der er hjerte-kar-sygdomme i familien, du er over 50 år eller er ryger.
Der findes flere producenter af blodtryksmålere og dermed også mange forskellige apparater. Dansk Hypertensionsselskab har tidligere udarbejdet en liste over anbefalede blodtryksapparater til hjemmemåling, men denne liste er grundet udviklingen på området blevet erstattet af en generel vejledning for validitetstjek af blodtryksapparater. Spørg på apoteket, hvilket blodtryksappart der anbefales.
Kilde: Danmarks Apotekerforening og Dansk Hypertensionsselskab