Chat with us, powered by LiveChat Tarmen
Tarmen ind i varmen
Forstå tarmen - et undervurderet organ
Der er god grund til at give din tarm mere opmærksomhed i hverdagen. Den har nemlig stor indflydelse på dit velbefindende. Jo mere du forstår, hvordan din tarm fungerer, jo bedre kan du hjælpe den, også når den ikke fungerer.
Tarmens funktion
Miraklet i midten
Poster image
Tarmen kan mere end at lave frikadeller om til pølser
Vidste du, at op til 80% af dit immunforsvar er knyttet til tarmen? Eller at tarmen producerer serotonin, også kendt som lykkehormonet? Her afslører vi nogle af tarmens hemmeligheder.
Sådan foregår fordøjelsen
Fordøjelsen starter i mundhulen, hvor maden bliver findelt og blandet med spyt. Når maden synkes, bevæger den sig ned gennem spiserøret til mavesækken. Mavesækken fungerer som en beholder, der sender indholdet videre til tolvfingertarmen. Her bliver det blandet med galde og bugspyt, der hjælper med at nedbryde maden endnu mere. I tyndtarmen bliver næringsstofferne optaget gennem tarmens slimhinde og passerer ud til kroppens celler via blodstrømmen. Det, der er tilbage, er de ufordøjelige rester, som tyktarmen skubber fremad, mens den suger væske og salte ud, så det til sidst er en tilpas fast masse, der når ned til endetarmen og fortæller, at det er tid til at gå på toilettet.
Tarmens forunderlige verden
I din tarm lever billioner af gavnlige tarmbakterier, også kaldet mikrobiomet. De bittesmå mikroorganismer er komplet usynlige. Alligevel vejer de omkring 1,5 kilo tilsammen. Det anslås, at der findes mindst 500 forskellige bakteriearter i mikrobiomet. Tarmbakterierne kan beskrives som en kemifabrik. De er med til at nedbryde kostfibre og stivelse, producere vigtige vitaminer samt beskytte os mod sygdomsfremkaldende bakterier eller virus, som finder vej ind i kroppen. Den nyeste forskning peger desuden på, at bakteriesammensætningen i tarmen muligvis kan have indflydelse på for eksempel overvægt og en lang række lidelser som depression, diabetes og hjerte-karsygdomme.
Tarmen og hjernen kommunikerer konstant ved hjælp af signalstoffer via tarmvæggen og vagusnerven, som er den store nerve, der forbinder hjernestammen med bryst- og bughulens organer. Tarmen har sit eget selvstændige nervesystem, der styrer de processer, der foregår i tarmen. Man kan klippe i en tarm, uden at det giver smerter. Til gengæld kan tanker og følelser påvirke nervesystemet i tarmen. Vi bruger udtrykket ”Det føles godt i maven”, og sammenhængen mellem nervøsitet og tynd mave er velkendt.
Forstoppelse
Når tarmen går i stå
Når din tarm er i topform, er det, der kommer ud i den anden ende, tilpas i konsistensen – hverken for blødt eller for hårdt. Hvis afføringen derimod er tør og knoldet, svær at komme af med og forekommer mindre end to gange om ugen – så er du forstoppet.
Hvorfor får man forstoppelse?
Når man skal, så skal man. Men hvad nu hvis man ikke kan?
Se, hvad der kan få tarmen til at gå i stå.
Poster image
Forebyg forstoppelse

For mange er forstoppelse et tilbagevendende problem. Det kan skyldes flere ting, men en årsag kan være livsstil. Det betyder også, at der er ting, du selv kan gøre for både at afhjælpe og forebygge forstoppelse.

Her er en række enkle, men effektive råd til, hvordan du kan hjælpe tarmen med at fungere bedst muligt:

  • Spis grøn, fiberrig og frem for alt varieret kost.
  • Drik mindst 1,5 l væske om dagen, og ekstra, hvis du bevæger dig meget, eller hvis det er varmt.
  • Bevæg dig hver dag. Om du går en tur, cykler til arbejde, tager trapperne eller begynder at gå til hiphop er lige meget – bevægelse er med til at holde tarmen i gang.
  • Tarmen kan godt lide regelmæssighed. Gå på toilettet nogenlunde samme tid hver dag.
  • Lyt til krops signaler, når den naturlige afføringstrang melder sig. Hvis du gentagne gange overhører signalerne, begynder tarmen at forstå budskabet og holder afføringen tilbage.
Apoteket kan også hjælpe
Hvis du virkelig ikke kan, selv om du har forsøgt med almindelige gode råd – ja, så er der hjælp at hente på apoteket. Afføringsmidler bør som udgangspunkt ikke være det første, man vælger, eller det eneste man gør brug af ved forstoppelse, men det kan være nødvendigt, hvis problemet er gået i hårdknude. Der findes flere typer afføringsmidler, der virker forskellige steder i tarmen. Spørg på apoteket, hvad der passer til din situation.
Læs mere om midler mod forstoppelse her
Gå til lægen
Det er vigtigt at opsøge lægen, hvis du bruger afføringsmidler, og de ingen effekt har, hvis du skiftevis har diarré og forstoppelse, hvis afføringen er sort eller indeholder blod, eller hvis dine afføringsvaner har ændret sig markant. Det kan være tegn på alvorlig sygdom og kræver undersøgelse.
Se også filmen om irritabel tyktarm her.
Diarré
Er det myldretid?
Diarré er tre eller flere daglige udtømninger af tynd afføringer. Akut diarré skyldes næsten altid en infektion, og hos langt de fleste går det over igen uden behandling, selv om det kan være slemt nok undervejs.
Poster image
Om diarré
Roskildesyge, racermave, myldrebæ … Hvad skyldes diarré, og hvordan kommer du bedst igennem den?
Gode råd ved diarré
  • Det er vigtigt at erstatte væsketabet. Drik små, hyppige portioner af vand tilsat lidt salt og sukker eller med saft. Man kan også få færdiglavede blandinger, der skal opløses i vand.
  • Spis almindeligt, og det du har lyst til.
  • Der findes medicin, der virker mod diarré. Det kan du få mere at vide om på apoteket.
Læs også: apotekets artikel om diarré
Antibiotika kan give diarré
Den fine balance mellem tarmbakterierne kan blive forstyrret af en nødvendig antibiotikakur, og det kan give diarré. Det er fordi, antibiotika ikke kun dræber de farlige bakterier. Der ryger også nogle af de gode med i købet, så vær ekstra opmærksom på at fodre dit mikrobiom med sund, fiberrig kost.
Kronisk diarré og andre faresignaler
De fleste tilfælde af diarré går over sig selv, men der er nogle af os, som går rundt med kronisk diarré. Undersøgelser viser desværre, at kun hver fjerde går til læge med problemet. Det er vigtigt at opsøge lægen, hvis du stadig har diarré efter to uger, og hvis der er blod, pus eller slim i afføringen. Det kan skyldes inflammatoriske tarmsygdomme, som Crohns sygdom, colitis ulcerosa eller andre alvorlige sygdomme i tarmen, som kræver behandling.
Se også filmen om colitis ulcerosa og Crohns sygdom
Irritabel tyktarm
Er din tarm irriteret?
Hver 5. af os har irritabel tyktarm
Op mod hver 5. af os oplever problemer med irritabel tyktarm, og antallet af tilfælde er stigende. Irritabel tyktarm eller irritabel tarmsyndrom, som det også kaldes, er en ufarlig tilstand. Ikke desto mindre kan den være ubehagelig med mavesmerter, skiftevis diarré og forstoppelse, oppustethed og luft i maven. Man ved ikke, hvad den dybereliggende årsag er. Én teori går ud på, at det er signalerne mellem hjerne og tarm, som er forstyrrede. Det får tarmen til at blive overfølsom og reagere med et unormalt aktivitetsniveau. Der optræder ikke synlige forandringer i tarmen, og derfor handler det mere om at udelukke andre sygdomme, før man når frem til, at der er tale om irritabel tyktarm.
Om irritabel tyktarm
Flere og flere af os har irritabel tyktarm. Måske er det dig selv, eller én du kender?
Poster image
Livet med irritabel tyktarm

Irritabel tyktarm er for nogen en livslang tilstand, hvor man heldigvis kan have lange perioder uden symptomer, men så pludseligt får nye anfald, ofte i en stresset tid, som f.eks. i en eksamensperiode. Det ser nemlig ud til at stress, depression og angst er noget af det, der kan påvirke lidelsen. 

Mange oplever, at bestemte fødevarer kan udløse eller forværre symptomerne. Derfor kan det være en god ide at føre en kostdagbog.

Hent en kostdagbog her.

Hent vejledning til kostdagbogen her.

Når man lever med irritabel tyktarm, er det ekstra vigtigt at være opmærksom på at holde sin tarm i topform. 

Se de gode råd i filmen ’Vær god ved din tarm’
Vær god ved tarmen
Pas på tarmen i hverdagen
Tarmen spiller en stor rolle for mange af kroppens processer og dermed for helbredet. Derfor kan det godt betale sig at være opmærksom på, hvad du kan gøre for at passe på din tarm i hverdagen.
Poster image
Sådan gør du din tarm glad
Her er en række enkle, men effektive råd til, hvordan du kan hjælpe tarmen med at fungere bedst muligt
Styrk dit mikrobiom
I tarmen lever billioner af tarmbakterier, også kaldet mikrobiomet, som bl.a. styrker din tarmslimhinde, så den kan optage vitaminer og næringsstoffer. Det er også med til at træne dit immunforsvar, så det er klar til at tage kampen op mod skadelige mikroorganismer. Sammensætningen af mikrobiomet er unikt for hvert menneske. Et sundt mikrobiom har en god balance mellem mange forskellige bakterietyper. Det bedste, du kan gøre for dit mikrobiom, er at give det varieret kost og masser af fibre at arbejde med, fordi forskellige fødevarer styrker forskellige bakterier.
Kender du typen?
Du behøver ikke at være i tvivl om, hvorvidt din tarm er i topform. Du får nemlig svaret i toilettet. Der er ligefrem lavet en universel afføringsskala fra 1 til 7, hvor den perfekte pølse er en 4’er. 
Nogle faresignaler

Det normale har vide rammer, og du har sikkert oplevet en del af de forskellige typer. Men det er vigtigt at opsøge lægen, hvis dine afføringsvaner ændrer sig markant, eller du:

  • har diarré i mere end to uger.
  • skiftevis har diarré og forstoppelse.
  • bruger afføringsmidler, og de ingen effekt har.
  • har sort afføring eller den indeholder blod, pus eller slim.

Det kan være tegn på alvorlig sygdom og kræver nærmere undersøgelse.

Sid ordentligt!
Her i Danmark er det skik at sidde opret på toilettet. Den naturlige stilling er i virkeligheden at sidde på hug, fordi det retter vinklen mellem tyktarm og endetarmen ud, og gør passagen nemmere. Prøv derfor at efterligne den hugsiddende position på toilettet. Det gør du ved at sikre, at du har godt fodfæste. Hvis toilettet er for højt eller dine ben for korte, kan du placere en lille skammel eller lignende under fødderne. Læn dig en smule forover og læg dine hænder eller albuer på knæene. Træk vejret dybt og pres med mellemgulvet, så du opnår den rigtige vinkel. På den måde undgår du at presse unødigt.
Illustration af den rette toiletstillling
Colitis ulcerosa og Crohns sygdom
Av min tarm!
Om colitis ulcerosa og Crohns sygdom
Colitis ulcerosa og Crohns sygdom er kroniske sygdomme, der giver inflammation, det vil sige betændelse, i mave-tarmsystemet. Symptomerne på de to sygdomme ligner hinanden med diarré, som kan være blodig, mavesmerter, vægttab, træthed og feber. Der kan også være reaktioner i øjne, led og hud. Det kræver ofte en del undersøgelser, før man finder ud af, hvilken en af de to sygdomme det er.
Hvad er colitis ulcerosa og Crohns sygdom?
Nogle lever med tarmsygdomme, der er kroniske og indgribende i hverdagen. Se, hvad det betyder at have en inflammatorisk tarmsygdom.
Poster image
Livet med kronisk sygdom

Colitis ulcerosa og Crohns sygdom kan for det meste holdes i ro med medicinsk behandling. Med forebyggende medicin kan meget af risikoen for nye udbrud fjernes. Ofte prøver man flere forskellige typer medicinsk behandling, før man finder det, der virker bedst. Ved udbrud består behandlingen i at dæmpe betændelsestilstanden.

Det kan være udfordrende at leve med en kronisk tarmsygdom. Hen ad vejen finder langt de fleste dog ud af at leve et godt liv med sygdommen.

Du kan læse nogle personlige beretninger her
Før dagbog over, hvad du spiser og drikker

Lever man med colitis ulcerosa eller Crohns sygdom, er det ekstra vigtigt at få næringsrig, sund, varieret kost og rigeligt med væske. Det er en god idé at holde øje med, hvad man spiser og drikker, og hvordan det påvirker tarmen. Det kan man gøre ved at føre en kostdagbog.

Hent en kostdagbog her.
Hent vejledning til kostdagbogen her.
Få hjælp af apoteket
Når man har en kronisk sygdom, tilbyder apoteket en personlig samtale om brug af medicin. Det gælder, hvis man har fået en kronisk sygdom inden for seks måneder eller har haft den i over et år og har problemer med at tage medicin.
Læs mere om medicinsamtaler her

Appen "apoteket" har en Medicinhusker, der kan hjælpe med at holde styr på medicinen.

Hent appen til din telefon:

Download på App Store     Download på Google play
Apoteket kan også hjælpe
Man kan ikke få medicin mod irritabel tyktarm, men de forskellige symptomer, som forstoppelse og diarré, kan afhjælpes. Spørg på apoteket, så du får det, der passer bedst til netop din situation.