Chat with us, powered by LiveChat Overgangsalder (klimakteriet) - symptomer og behandling
Kvindesygdomme

Overgangsalderen

Overgangsalderen er en periode på typisk 2-5 år omkring det tidspunkt, hvor menstruationerne holder op (menopausen). Ændringerne i de hormonale forhold og ledsagesymptomerne varierer meget.

Symptomer på overgangsalder

Det såkaldte klimakterielle syndrom består af en række forskellige symptomer, som kan inddeles i 4 hovedgrupper:


 • Vasomotoriske symptomer - pludselig varmefornemmelse fra ansigt og hals, som breder sig ned over brystkassen og ledsages af bl.a. svedtendens, hjertebanken, hovedpine og søvnløshed. Fuldstændig uventede anfald med minutter til timers interval, når som helst og hvor som helst.
 • Blødningsforstyrrelser - uregelmæssig modning af livmoderslimhinden og dermed ineffektiv afstødning af slimhinden ved menstruation. Blødningerne vil svinge fra pletblødninger til langvarige, evt. kraftige blødninger.
 • Urinvejs- og slimhindesymptomer - Slimhinderne i skeden, urinrøret og blæren bliver tyndere og mere sart, hvilket kan medføre tørhed i skeden, smerter ved samleje og pletblødninger. Der kan opstå urinvejsinfektioner, sviende og hyppig vandladning både dag og nat samt tranginkontinens.
 • Psykiske og psykomotoriske symptomer - fx træthed, initiativløshed, søvnløshed og evt. ledsymptomer, svingende humør med perioder med irritabilitet og aggressivitet, grådtendens, depressionstendens, nedsat koncentrationsevne og lavt selvværd.
Overgangsalderen starter oftest på et tidspunkt i livet, hvor der sker andre betydelige ting. Måske flytter børnene hjemmefra, eller der er yngre kollegaer, der overhaler en på arbejdspladsen. Eksistentielle problemer og afgørende ændringer i tilværelsen kan være forklaring på nogle af symptomerne.

Årsager til overgangsalder

Med årene falder antallet af æg-anlæg (follikler) i æggestokkene, så der hen mod menopausen kun er få tilbage. Dermed falder produktionen af det kvindelige kønshormon østrogen og stimulationen af slimhinden i livmoderen nedsættes, den bliver mindre og mindre fortykket (atrofi), og blødningerne ophører, evt. gradvist.

Det faldende østrogen-niveau er årsagen til de velkendte symptomer på overgangsalder:

 • hede-svedeture
 • træthed
 • tørre slimhinder.

Hvornår går man i overgangsalderen?

Menopausen defineres som det tidspunkt en kvinde ikke har haft nogen menstruationer i et år. For danske kvinder sker det, når de i gennemsnit er 51 år gamle. Men det afhænger bl.a. af, hvornår ens mor holdt op med at have menstruation, af tidligere sygdomme i eller operationer på æggestokkene samt vægt og rygning.

For mange vil generne i overgangsalderen være forbigående. De vasomotoriske symptomer aftager eller ophører ofte i løbet af et par år. Generende slimhindesymptomer fra skede og urinveje, kan risikofrit lokalbehandles med hormonpræparater.

Undersøgelse for overgangsalder

Alderen og det karakteristiske sygdomsbillede med hede-svedeture, humørsvingninger, træthed og følelsen af ikke at slå til er ofte nok til, at lægen kan stille diagnosen overgangsalder uden yderligere undersøgelser. En blodprøve kan vise niveauet af østrogen og FSH (Follikel Stimulerende Hormon). Østrogen vil være lav, og FSH høj i overgangsalderen.

Betydelige blødningsforstyrrelser, gentagne urinvejsinfektioner eller inkontinens bør blive undersøgt, særligt hvis man er i hormonbehandling eller ønsker at komme det.

Fakta om hedeture

 • Hedeturene varer ved i gennemsnit 4 år
 • 10 % har hedeture i 10-12 år
 • Hedeturene er værst om natten
 • Normalt 5-10 daglige hedeture
 • I sjældne tilfælde op til 50 daglige hedeture

Behandling af overgangsalder

Hvis du ønsker behandling, skal du tage stilling til, hvilken gene eller hvilken kombination af gener, du vil behandles for.

Du kan tage udgangspunkt i behandlingsmulighederne for de 4 symptomområder:

Vasomotoriske symptomer

Vasomotoriske symptomer i overgangsalderen behandles bedst med østrogen enten som tabletter, plaster eller gel til huden. Hvis du stadig har din livmoder, skal behandlingen også indeholde et såkaldt gestagen, som beskytter livmoderslimhinden, så du undgår celleforandringer.

Hvis du ikke må få østrogen, fx på grund af tidligere operation for brystkræft eller efter tidligere blodprop, kan man forsøge gestagen alene eller en lille dosis af et blodtryksnedsættende præparat med klonidin.

Blødningsforstyrrelser

Blødningsforstyrrelser i overgangsalderen kan behandles på forskellige måder – medicinsk, med hormonbehandling eller kirurgisk - alt efter årsag. Den hormonholdige spiral er også en rigtig god løsning i visse tilfælde.

Urinvejs- og slimhindesymptomer

Urinvejs- og slimhindesymptomerne i overgangsalderen kan behandles med hormontilskud lokalt enten som creme eller som stikpiller i skeden.
 
Hvis du også har vasomotoriske symptomer, kan behandlingen suppleres med hormoner i form af tabletter, plaster eller som gel. Kombinationen af disse to former for behandling giver ofte det bedste resultat på generne på slimhinden.
 
Problemer med tranginkontinens kan behandles med medicin, der dæmper blæremuskulaturens aktivitet.

Psykiske og psykomotoriske symptomer

Psykiske og psykomotoriske symptomer kræver indsigt, forståelse og opbakning fra omgivelserne, evt. må orlov fra et belastende arbejde overvejes i en periode. Om hormonbehandling isoleret set hjælper på disse gener er tvivlsomt.

Fordele og ulemper ved hormonbehandling

Fordelene ved hormonbehandling af kvinder i overgangsalderen omfatter en sikkert nedsat afkalkning af knoglerne og dermed en nedsat risiko for knogleskørhed.
 
I visse situationer frarådes hormonbehandling, fx ved tidligere operation for brystkræft, livmoderhulekræft og ved visse tidligere blodpropsygdomme. Behandling med hormoner medfører formentlig let øget risiko for at udvikle brystkræft efter mere end 5 års behandling.

 

Andre navne og stavemåder for overgangsalderen:

 • Klimakteriet
 • Menopause

Apotekets tips til at komme godt igennem overgangsalderen

Kilde: Pharmakon

 • Hold vægten normal - det giver færre hedeture
 • Fortsæt din seksuelle aktivitet - brug glidecreme eller vaginale fugtighedsgivere til at lindre gener
 • Vask det intime område med vand og ikke sæbe
 • Træn bækkenbunden 2-3 gange dagligt - det reducer din risiko for inkontinens
 • Husk at få nok kalk og D-vitamin - det forebygger knogleskørhed
 • Hold soveværelset køligt - det giver færre hedeture
 • Tal med din læge om medicinsk behandling, hvis du er meget generet af overgangsalderen