Chat with us, powered by LiveChat Nye stregkoder styrker medicinsikkerheden
Love og regler

Nye stregkoder styrker medicinsikkerheden

Et nyt fælleseuropæisk 2D-stregkodesystem skal sikre mod forfalskede lægemidler

Lørdag den 9. februar var den officielle startdato for et nyt sikkerhedssystem, der bl.a. betyder indførsel af 2D-stregkoder på lægemiddelpakningerne på apoteket.

Der vil i en overgangsperiode dog fortsat være mange pakninger uden de nye stregkoder på apotekets hylder. Det er vigtigt at understrege, at disse ”gamle” pakninger er lige så sikre, som de altid har været, og at man roligt kan fortsætte sin medicinering med pakningerne – også dem, der ikke har de nye 2D-stregkoder.

Den nye stregkode indgår som endnu et element i den europæiske kamp mod forfalskede lægemidler. Når stregkoden skannes på apoteket, tjekker en central database, om der kan være en risiko for, at den enkelte pakning ikke er ægte – i så fald dukker der en advarsel op på skærmen, og så må apoteket ikke udlevere pakken.

Unikke stregkoder på alle nye pakker

Alle receptpligtige pakker med lægemidler til mennesker skal fremover produceres med en særlig forsegling - som skal sikre, at pakken ikke har været åbnet - og den nye 2D-stregkode. Stregkoden er unik for den enkelte pakning, og producenten skal sørge for, at den indeholder en række oplysninger om lægemidlet i pakningen. Når apoteket så ved udlevering tjekker forseglingen og oplysningerne på skærmen, kan man derfor som borger føle sig endnu mere sikker på, at indholdet i pakken er, hvad det giver sig ud for at være.

Styrket sikkerhed forhindrer returnering

Det nye sikkerhedssystem forhindrer, at apoteket kan tage en lægemiddelpakning retur, når den først har været udleveret. Apoteket kan dermed heller ikke refundere et beløb for en pakning, når den først er udleveret. Apoteket tager derimod fortsat gerne mod medicinrester, der skal kasseres. Lægemidler uden 2D-stregkoder kan fortsat sælges frem til udløbsdatoen, hvis pakningen er produceret og frigivet inden den 9. februar 2019.