Gonoré
Gonoré er en kønssygdom, som skyldes smitte med specielle bakterier (gonokokker). Det er primært mænd, der bliver smittet med gonoré.
Hos mænd viser infektionen sig ved:
- tykt gulligt udflåd fra urinrøret
- smerter ved vandladning, evt. som "at tisse glasskår".
Kvinder og gonoré
Årsager til gonoré
Faresignaler
Søg læge, hvis der er udflåd fra urinrøret eller fra skeden. Det kan være tegn på smitte med gonoré. Det samme gælder, hvis der er symptomer på betændelse i bitestiklerne eller underlivsbetændelse.Hvad kan du selv gøre?
Hvor udbredt er gonoré?
Hvordan udvikler gonoré sig?
Undersøgelse for gonoré
Andre navne og stavemåder for gonoré:
- Infektion med gonokok
Behandling af gonoré
FAQ om kønssygdomme og oralsex:
-
Generelt går der nogle uger før man kan teste for kønssygdomme, da der går nogle uger før der er smitstof nok i kroppen til at det kan måles. Klamydia er en kønssygdom der smitter ved ubeskyttet samleje. Det vil sige, at når du/I havde oralsex er der umiddelbart ikke risiko for at være smittet med klamydia. Gonoré er en forholdsvis sjælden sygdom i Danmark, og kan smitte ved ubeskyttet samleje, dybe kys og oralsex. Det betyder at hvis ens seksualpartner har gonokokbakterier i svælget, vil man kunne blive smittet hvis man får oralsex af denne person. Symptomerne på gonoré hos mænd er gult udflåd fra urinrøret og svie ved vandladning. Det kan vise sig efter en uges tid. Hvis du får gult udflåd fra urinrøret og/eller svie ved vandladning, bør du naturligvis gå til læge for at blive undersøgt og behandlet. Herpes findes som 2 typer; herpes type 1 og herpes type 2. Herpes type 2 sidder på kønsdelene, hvorimod type 1 sidder på læberne (også kaldet forkølelsessår). Hvis ens seksualpartner har blærer og sår på læben når denne giver oralsex, er der stor risiko for at blive smittet. Hvis man bliver smittet med herpes kan der efter 4-7 dage opstå smertefulde blærer og rødme på kønsdelene. Hvis du oplever dette bør du naturligvis gå til læge for at blive undersøgt og behandlet. Syfilis er en sjælden kønssygdom i Danmark, men kan smitte ved ubeskyttet samleje, dybe kys og oralsex. Sygdommen kan give et sår på kønsdelene ca. 3 uger efter, man er blevet smittet. Hvis du oplever sådan et sår bør du naturligvis gå til læge for at blive undersøgt og behandlet. Umiddelbart er den generelle risiko for at du er blevet smittet med en kønssygdom, da du modtog oralsex, forholdsvis lille. Men hvis du oplever nogle af de beskrevne symptomer, må du en tur forbi lægen. For god ordens skyld skal med, at man altid bør beskytte sig med kondom ved nye seksualpartnere eller hvis man er det mindste i tvivl om seksualpartneren kan være smittet med en kønssygdom.