Chat with us, powered by LiveChat Lungebetændelse – Læs om symptomer og behandling.
Lunge- og luftvejssygdomme

Lungebetændelse

Lungebetændelse optræder hos både børn og voksne, typisk om vinteren. Man kan få det af mange forskellige slags bakterier og virus.

Symptomer på lungebetændelse

De typiske symptomer på lungebetændelse er:

 • Feber
 • Kulderystelser
 • Hoste med slim, der kommer op fra lungerne
 • Åndenød og smerter ved dyb vejrtrækning
 • Træthed, udmattelse, muskelsmerter og eventuel hovedpine.
Ved nogle typer lungebetændelse er lungesymptomerne ikke så fremtrædende, og billedet ligner mest en mild influenza med ondt i halsen og musklerne

Kold lungebetændelse

Hvis man ikke får særlig feber, kan man være ramt af såkaldt "kold lungebetændelse", som ofte skyldes bakterien Mycoplasma pneumoniae. 

Årsager til lungebetændelse

Lungebetændelse skyldes infektion med mikroorganismer, dvs. bakterier, virus eller svampe. Det mest almindelige er infektion med bakterier, enten pneumokokker eller mycoplasma.

Overgangen mellem akut bronkitis og lungebetændelse er glidende. Ved akut bronkitis angriber infektionen kun de større luftveje og bortset fra hoste, er man ikke særlig medtaget. Hvis infektionen har spredt sig til de dybeste lungeafsnit (alveoler), taler man om lungebetændelse.

Selvom det sjældent sker, kan lungebetændelse smitte mellem mennesker (især mycoplasma og virus).

Øget risiko for lungebetændelse

Svækkelse pga. høj alder, dårlig ernæring, fejlsynkning og anden akut eller kronisk sygdom, fx HIV, COVID, Influenza samt behandling med kemoterapi eller immunterapi øger risikoen for lungebetændelse.

Rygere har cirka to gange højere risiko for at udvikle lungebetændelse end ikke-rygere, fordi forsvarsmekanismerne i deres lunger er svækkede. Gentagne lungebetændelser i samme lunge hos rygere kan være det første tegn på lungekræft.

Illustration af lungebetændelse

Illustration af lungebetændelse
Klik for at se et større billede

Faresignaler

Søg læge, hvis du får feber, hoste, åndenød og brystsmerter. Det kan være tegn på lungebetændelse.

Hvis du ryger og gentagne gange får lungebetændelse, bør du blive undersøgt for lungekræft.

Hvad kan du selv gøre ved lungebetændelse?

Hvis du har fået lungebetændelse, bør du
 • tage den med ro i nogle dage
 • følge lægens anvisning vedrørende medicin.
 • drikke godt med væske for at undgå væskemangel på grund af feberen.
 • tage svagt smertestillende medicin med paracetamol eller acetylsalicylsyre, hvis du har ondt i brystet i forbindelse med vejrtrækningen. Så kan du bedre trække vejret helt igennem.
Hvis man er i risikogruppen for at udvikle lungebetændelse, kan det være en god idé at lade sig vaccinere mod pneumokokbakterien, evt. også mod influenza, da influenzavaccination også kan forebygge visse typer lungebetændelse.

Hvor udbredt er lungebetændelse?

Lungebetændelse forekommer meget hyppigt. Man skønner, at op mod 50.000 danskere får sygdommen hvert år. De fleste tilfælde behandles med antibiotika i hjemmet, mens de svære tilfælde behandles under indlæggelse.

Årligt forekommer der i Danmark over 1000 dødsfald som følge af lungebetændelse. De fleste dødsfald optræder hos i forvejen syge eller meget svækkede personer.

Hvordan udvikler lungebetændelse sig?

Prognosen for lungebetændelse, der bliver behandlet i ordentlig tid, er god. Antibiotika virker hurtigt, og typisk er man i bedring efter få dage, selvom man godt kan være træt i flere uger. 

Hvis lungebetændelse opdages sent eller er særlig aggressiv, kan den give komplikationer, fx:

 • væskeansamling i lungehinden
 • byld i lungen (absces)
 • byld (eller pus) i lungehinden (empyem)
 • blodforgiftning: det vil sige at bakterierne spreder sig til blodet
I tilfælde, hvor lungebetændelsen er voldsom og spreder sig hurtigt til begge lunger, kan det blive nødvendigt at behandle med respirator, men selvom lungebetændelse kan føre til langvarigt sengeleje, efterlader den kun sjældent varige mén.

Undersøgelse for lungebetændelse

Lægen kan ofte ved at lytte på lungerne afgøre, om der er lungebetændelse. En lille lungebetændelse kan dog være svær at høre trods omhyggelig undersøgelse, mens røntgenundersøgelse af lungerne med meget stor sikkerhed kan be- eller afkræfte lungebetændelse.

Hvis patienten er svært medtaget og indlagt på sygehus, vil man ofte tage blodprøver og undersøge opspyt fra lungerne med henblik på at opspore de bakterier, som forårsager lungebetændelsen. 

Andre navne og stavemåder for lungebetændelse:

 • Pneumoni

Behandling af lungebetændelse

Behandling af lungebetændelse består primært af antibiotika-tabletter i hjemmet. Lægen vil oftest vælge penicillin, som er et godt valg til de mest almindelige typer af lungebetændelse. 

Hvis lungebetændelsen er voldsom, eller man i forvejen er svækket, bliver man indlagt og får antibiotika som en indsprøjtning i årerne. Samtidig kan lungehinden blive tømt, hvis der opstår komplikationer med væske eller pusansamling. 

De fleste er indlagt i 3-5 dage og skal fortsætte med antibiotika i tabletform i 5-7 dage.

Man kan få en pneumokok-vaccination, som beskytter mod lungebetændelse med pneumokok-bakterien og nedsætter risikoen for komplikationer til lungebetændelse som blodforgiftning og meningitis

FAQ om lungebetændelse

 • Symptomerne på lungebetændelse er feber, kulderystelse, hoste med slim, åndenød, smerter ved vejrtrækning, træthed, muskelsmerter og hovedpine.

 • Lægen kan behandle lungebetændelse med penicillin eller andre typer antibiotika, hvis lungebetændelsen skyldes bakterier.

 • Der findes en vaccine mod pneumokokker, som er de bakterier, der oftest giver lungebetændelse. Spørg lægen eller apoteket om pneumokokvaccination.

 • Hvis man ikke får særlig feber, kan man være ramt af såkaldt kold lungebetændelse, som skyldes bakterien Mycoplasma pneumoniae.

Artiklen er opdateret d 04-10-2022