Chat with us, powered by LiveChat Viden om demens gør hverdagen nemmere

Livet med demens

Demens er betegnelsen på den tilstand, man kommer i, når de mentale færdigheder bliver svækket af sygdom. Vi kan ikke fjerne demens, men viden kan være med til at gøre hverdagen lidt nemmere.
Demens er betegnelsen på den tilstand, man kommer i, når de mentale færdigheder bliver svækket af sygdom. Vi kan ikke fjerne demens, men viden kan være med til at gøre hverdagen lidt nemmere.

Hvad er demens?

Demens er betegnelsen på den tilstand, man kommer i, når de mentale færdigheder bliver svækket af sygdom. En lang række sygdomme kan være årsag til demens, heraf er Alzheimers sygdom den mest udbredte.

Demens kan opstå hos voksne i alle aldre, men er hyppigst hos ældre. De fleste demenssygdomme er fremadskridende og kan ikke helbredes. 

Læs også: Om sygdommen demens

Problemer med sproget og svækket hukommelse kan være tegn på demens. 

10 tegn på demens

  • Det er normalt at glemme en aftale eller en besked for senere at komme i tanke om det. Det er derimod ikke normalt at glemme, hvor man er på vej hen eller hvem, man lige har talt med.

  • Det er normalt at glemme at tænde for kaffemaskine, når man vil lave kaffe. Det er derimod ikke normalt at sætte termokanden på gasblusset eller kogepladen.

  • Det er normalt at have problemer med at finde det rigtige ord ind imellem. Det er derimod ikke normalt helt at glemme enkelte ord, for så at erstatte dem med andre ord, der ikke giver mening.

  • Det er normalt at tage fejl af datoen eller ikke at kunne finde vej på nye steder. Det er derimod ikke normalt at bytte rundt på døgnets timer eller at fare vild i et område, man kender.

  • Det er normalt at man ikke får taget regntøjet med – trods optræk til regn. Det er derimod ikke normalt at glemme, det er vinter og tage sommertøj på udendørs.

  • Det er normalt at have problemer med at forstå meningen med et ordsprog. Det er derimod ikke normalt at tage ordsproget helt bogstaveligt.

  • Det er normalt at glemme, hvor man har lagt sine nøgler eller briller. Det er derimod ikke normalt at lægge strygejernet i fryseren eller flæskestegen i kommodeskuffen.

  • Det er normalt at blive ked af det og have en rigtig dårlig dag. Det er derimod ikke normalt at have humørsvingninger, der tilsyneladende opstår uden grund fra det ene øjeblik til det andet.

  • Det er normalt at holdninger og synspunkter kan ændres med årene. Det er derimod ikke normalt at personen ændrer sig drastisk og fx hurtigere bliver forvirret, mistænksom eller vred.

  • Det er normalt at man kan have en dag, hvor man ikke kan tage sig sammen til noget. Det er derimod ikke normalt at være passiv hele tiden, og have brug for stikord, opmuntring og støtte til at komme i gang.

Livet med demens

Man kan godt leve et aktivt liv på trods af en demenssygdom. Det kan du bl.a. læse mere om i vores folder.
Læs også: Folderen om demens

Som pårørende til en person med demens kan man gøre en stor og positiv forskel. Det er vigtigt at være opmærksom på, at der stadig er et menneske bag sygdommen, som har behov for at blive mødt med forståelse og tålmodighed.

Demens - familieportræt

Her er syv gode råd:

  • Se mennesket bag sygdommen. Demens er ikke en identitet. Pas på sygdommen ikke skygger for det vigtigste - mennesket.
  • Bevar kontaktet. gode sociale relationer kan måske være med til at forsinke sygdommens nedadgående spiral.
  • Vær til stede i nuet. Når fortiden forsvinder, bliver nuet helt afgørende for et menneske med demens.
  • Tal åbent om demens. En demenssygdom kan ikke ses. Det er derfor vigtigt at tale åbent om sygdommen.
  • Undgå at irettesætte. Irettesættelser skaber ofte konflikter. Prøv i stedet at fremhæve de ting, som stadig lykkes.
  • Søg viden om demens. Jo mere du ved om demens, desto bedre vil du være i stand til at hjælpe et menneske med en demenssygdom.
  • Husk også dit eget liv. Det er vigtigt, at du passer på dig selv, så du kan hjælpe den, der lider af demenssygdommen.

Pårørende fortæller

Se filmene, hvor pårørende deler deres personlige historier og erfaringer

Julie fortæller om forløbet op til, at hendes mand får konstateret demens.

Frederik fortæller om dagligdagen med en far, der lider af demens.

Nina fortæller om livet op til og efter, hendes mand døde af demens.

Støtte og rådgivning

Som pårørende kan det være meget hårdt at have demens tæt inde på livet. For mange er det en stor hjælp at komme i pårørendegrupper, hvor man kan tale med andre i samme situation. Alzheimerforeningen er et at de steder, man kan få råd og hjælp.

Alzheimerforeningen tilbyder også værktøjer viden og værktøjer, der kan være med til at mindske risikoen for demens, tag fx hjernesund testen

Demens er blandt de mest alvorlige og ødelæggende sygdomme i vores samfund. Faktisk er demens den fjerde hyppigste dødsårsag i Danmark. Den gode nyhed er, at omfattende forskning viser, at mere end en tredjedel af demenstilfælde kan forebygges gennem livstilsændringer. 

Men selvom der er blevet forsket i forebyggelse af demens i flere år, er det nyt for mange danskere, at man selv kan gøre noget for at nedsætte sin risiko for at udvikle demens. Faktisk viser en Megafon-måling foretaget for Alzheimerforeningen, at næsten halvdelen (46 %) af danskerne er i tvivl om, at man kan gøre noget for at forebygge demens.

Det er aldrig for sent - eller tidligt - at sætte ind og forbedre sin hjernesundhed. Og det er ikke kun hjernegymnastik, der holder din hjerne i form - det gør fx dit helbred, kost og fysisk, mental og social aktivitet også. 


5 gode råd til at minimere risikoen for demens

  1. Hold hjernen aktiv, fx ved at prøve noget nyt
  2. Vær social – dyrk oplevelser og gode grin med venner og familie
  3. Bevæg dig – motion er godt for både hjernen og vægten
  4. Drop tobakken, drik mindre alkohol og spis sundt
  5. Kontroller blodsukker, kolesteroltal og blodtryk

Test din hjernes sundhed

hjernesundtesten.dk har du mulighed for at finde ud af, hvor du kan sætte ind med hjernesunde livsstilsvalg for at mindske risikoen for demens senere i livet.

I testen bliver du spurgt ind til en række oplysninger og vaner, fx om kost og motion. Ud fra dine svar får du lavet en personlig profil, der fortæller dig, hvor du allerede gør det godt, og hvor du kan sætte ind for at forbedre din hjernesundhed.

Herefter har du mulighed for at skrive dig op til at modtage tips og inspiration til at arbejde med din hjernes sundhed.

Projekt Hjernesund er inspireret af et lignende projekt fra Maastricht Universitet i Holland, hvor man har udviklet et videnskabeligt anerkendt indeks kaldet LIBRA (LIfestyle for BRAin Health).

Apoteket er med til at gøre livet lettere for mennesker med demens

At være et demensvenligt apotek betyder, at medarbejderne på apoteket er blevet uddannet i, hvordan de bedst hjælper borgere med demens. Det kan være en stor udfordring at komme på apoteket, hvis man har demens. Derfor er det helt afgørende, at man bliver mødt med åbenhed og forståelse.

Vi vil være demensvenlige apoteker

Se filmen hvor Laurits, der lider er demens, bliver væk på apoteket.

Dosispakket medicin

Alle kan have svært ved at huske deres medicin, men det er selvfølgelig en endnu større udfordring for mennesker med demens.
Dosispakket medicin

Mennesker med demens får muligvis medicin for demenssygdommen, men de kan også være i behandling for andre sygdomme. Det kan være svært at have styr på medicinen, især hvis man tager mange forskellige slags på forskellige tidspunkter på dagen. Apoteket tilbyder dosispakket medicin, som kan hjælpe med at få styr på medicinen og med at tage den rigtige medicin på det rigtige tidspunkt.  

Læs mere om dosispakket medicin

Medicinhusker

"apoteket" er en gratis app til dig, der har brug for hjælp til at holde styr på din medicin. Appen består blandet andet af en medicinhusker.

Du kan også se dine recepter, bestille medicin, se lagerstatus og priser for din medicin i appen.

Læs også: Om "apoteket" appen