Infektioner
Tuberkulose
Tuberkulose er en smitsom sygdom, der kan angribe næsten alle organer, men oftest rammer lungerne. Det er bakterien mycobacterium tuberculosis, der er skyld i tuberkulose.
De mest almindelige symptomer på lungetuberkulose er:
- Vedvarende og tiltagende hoste
- Opspyt fra lungerne som kan være blodig
- Langvarig feber
- Vægttab
- Træthed
- Svedeture
Uden behandling bliver man mere og mere afkræftet og kan udvikle blodmangel.
Ved kirteltuberkulose, kan det eneste symptom være hævede lymfekirtler (typisk på halsen), mens tuberkulose i hjernehinden (tuberkuløs meningitis) kan have et meget dramatisk forløb med bevidsthedstab og feber.
Årsager til tuberkulose
Tuberkulose skyldes infektion med bakterien mycobacterium tuberculosis, der smitter via små dråber, som dannes, når man hoster. Derfor er det primært lungetuberkulose, som smitter – og typisk kun efter langvarig, tæt kontakt til en syg person.
Inkubationstiden er 2-4 måneder, i nogle tilfælde flere år. Der er i Danmark ca. 200 nye tilfælde af tuberkulose hvert år og de fleste tilfælde ses hos personer, som kommer fra fattige lande, hvor sygdommen er langt mere udbredt end herhjemme.
Nedsat immunforsvar øger risikoen for at blive syg, så bl.a. små børn, gamle mennesker, alvorligt syge personer, personer som får kemoterapi eller immunterapi og personer med HIV har større risiko for at blive syge.
Faresignaler
Du bør kontakte en læge, hvis du har været i tæt kontakt med en person, som har ubehandlet lungetuberkulose.Hvad kan du selv gøre ved tuberkulose?
Undgå langvarig og tæt kontakt til personer, som er smittet med tuberkulose.
Hvis du udvikler tuberkulose, er det vigtigt at tage medicin mod sygdommen i 6 måneder og spise sund og nærende kost, som kan styrke immunsystemet.
Hvor udbredt er tuberkulose?
Tuberkulose er i dag ret sjælden i Danmark med ca. 200 tilfælde om året.
Kun 5-10 % af dem, som bliver smittet, udvikler sygdommen, og det er typisk personer, som er svækkede af fx sygdom eller misbrug samt indvandrere fra fattige lande og krigsområder.
På verdensplan er tuberkulose en af de mest betydningsfulde infektionssygdomme med omkring 9 millioner nye tilfælde og over 1 million dødsfald om året.
Hvordan udvikler tuberkulose sig?
Prognosen ved tuberkulose er god og næsten alle personer, der følger den medicinske behandling, bliver helbredt.
Hvis tuberkulosen har været meget fremskreden, kan den efterlade mén i form af nedsat lungefunktion. Hvis sygdommen ikke bliver behandlet, vil den ofte være dødelig.
Undersøgelse for tuberkulose
Hvis der er mistanke om tuberkulose, bliver man henvist til lungemedicinsk afdeling, som tager røntgenbilleder af lungerne.
Et unormalt billede af lungerne kan styrke mistanken om tuberkulose og få lægen til at undersøge opspyt fra lungerne for tuberkulosebakterier. Et normalt billede vil typisk betyde, at man ikke har lungetuberkulose.
Andre undersøgelser
En hudtest (Mantoux test) eller en blodprøvetest (Interferon-gamma-test) kan vise, om man har dannet antistoffer mod tuberkulosebakterien.
Hvis man mistænker tuberkulose et andet sted end i lungerne, vil man tage en vævsprøve og undersøge vævet for tuberkulosebakterier.
Behandling af tuberkulose
Den moderne behandling af tuberkulose tager 6 måneder.Behandlingen består af:
- 4 slags medicintabletter, som tages i tre måneder: rifampicin, ethambutol, isoniazid og pyrazinamid.
- 2 slags medicintabletter, som man fortsætter med i yderligere tre måneder: rifampicin og isoniazid.
Det er meget vigtigt at fortsætte i hele 6 måneder, da der ellers er stor risiko for tilbagefald. Behandlingen er uhyre effektiv og allerede efter ca. to uger, er man ikke længere smitsom.
Behandlingen er gratis, da medikamenterne udleveres fra hospitalet.
Andre navne og stavemåder for tuberkulose:
- Mycobacterium tuberculosis
Artiklen er opdateret d 03-10-2022