Hvad er forstoppelse?
Forstoppelse kan være akut eller kronisk.
Afføringsmidler hjælper med til at fremme udtømningen af tarmen ved forstoppelse eller i forbindelse med operationer og undersøgelser.
Forstoppelse kan være akut eller kronisk.
Du kan selv gøre en del for at modvirke akut forstoppelse ved at drikke rigeligt med væske, spise fiberrig kost og holde dig fysisk i gang. Er det ikke nok, kan du bruge et afføringsmiddel, som virker på tarmbevægelserne.
Du kan selv gøre en del for at forebygge forstoppelse:
Midlerne er egnede i situationer med akut forstoppelse fx på rejser. De kan også være nødvendige til behandling af forstoppelse, som er fremkaldt af stærke smertestillende midler med morfin eller morfinlignende stoffer.
Indholdsstofferne i de stimulerende midler er fx bisacodyl eller natriumpicosulfat, og den afførende virkning opnås efter 6-12 timer.
Disse midler virker på to måder, dels ved at stimulere sammentrækningen af tarmen og dels ved at blødgøre tarmindholdet i endetarmen.
Hvis du bruger lavement til børn under 3 år, må du kun indføre tubespidsen i dens halve længde.
Hvis du ikke får tilstrækkelig effekt af de gængse afføringsmidler, kan lægen sætte dig i behandling med prucaloprid eller linaclotid.
Hvis din forstoppelse skyldes langvarig behandling med morfinlignende medicin, kan lægen sætte dig i behandling med methylnaltrexon eller naloxegol.