Chat with us, powered by LiveChat Gode råd om solcreme
Sundhed

Gode råd om solcreme

På solcremer findes der informationer og anvisninger om, hvilken beskyttelse produkterne giver, og hvordan de skal anvendes. Solcreme beskytter mod både UVB- og UVA-stråler.

Husk at påføre solcreme hyppigt, så du hele tiden er beskyttet, særligt når du har svedt, været i vandet eller tørret dig. 

UVA- og UVB-stråler

Solens lys består blandt andet af de usynlige ultraviolette stråler. UVC-strålerne standes af ozonlaget, mens UVA- og UVB-strålerne når frem til jordens overflade hvor vi udsættes for dem når vi opholder os udenfor. Det er UVA- og UVB-strålerne der får huden til at blive brun når den udsættes for sol, men det er også disse stråler, der kan give solskoldninger, soleksem og på længere sigt hudkræft hvis vi ikke passer på og nyder solen med omtanke.

UVA-stråler

UVA-strålerne kan trænge dybt ned i huden hvor de kan ødelægge hudens DNA og medvirke til at huden ældes.

UVB-stråler

UVB-strålerne kan gøre huden rød og forbrændt samt give soleksem. Gentagne solskoldninger øger risikoen for kræft.

Både UVA- og UVB-stråler øger risikoen for at få hudkræft.

UV-indekset

Selvom det er koldt kan solens stråler stadig brænde og give hudskader. UV-indekset er en god hjælp til at finde ud af hvornår du skal solbeskytte dig. UV-indekset angiver intensiteten af UV-strålingen, og afhænger af både skydække, ozon-lagets tykkelse, solens position på himlen, partikler i luften osv. Er UV-indekset 3 eller derover skal du bruge solbeskyttelse.

Solcreme skal være mærket

På solcreme er der angivet en solfaktor eller SPF (Sun Protection Factor). Dette angiver solcremens evne til at beskytte mod solskoldninger, dvs. det er primært et mål for hvor godt produktet beskytter mod UVB-stråler.

Ved at kigge efter UVA-mærket når du køber solcreme er du sikker på at den også beskytter mod UVA-strålerne.

UVA-mærket indikerer at solcremens UVA-beskyttelse er minimum en tredjedel af den solfaktor der er angivet. Det vil sige, at faktor 30 solcreme beskytter minimum med en faktor 10 mod UVA-strålerne. 

Vær forsigtig i solen

Jo flere forbrændinger og jo mere UV-stråling du bliver udsat for gennem livet, jo større er din risiko for at udvikle hudkræft. Derfor er det vigtigt at være forsigtig i solen, nyde den med omtanke og følge de tre solråd: Skygge, solhat og solcreme.

Og husk:

  • brug af solcreme aldrig er en undskyldning for at opholde sig længe i solen
  • at intet produkt beskytter 100% mod solens stråler
  • ingen solcreme er 100% vandfast
  • solens stråler bliver reflekteret i overflader som vand, beton, sand og sne, ligesom en mængde stråler også slipper igennem til os selvom det er skyet
  • ikke at udsætte spædbørn og småbørn for direkte sol
  • at for meget sol er usundt.
De tre solråd - dame

Hvilken solfaktor?

Anbefalingen er, at du vælger en solcreme med minimum faktor 30. Det gælder uanset om det er i Danmark eller under varmere himmelstrøg, at du skal nyde solen.

Udover solfaktor kan der være andre hensyn du gerne vil tage. For eksempel om solcremen er uden parfume og hvordan du synes den er at smøre på. Vælg en solcreme du kan lide at bruge, for så er meget nemmere at få den brugt i den rette mængde. 

Brug din solcreme korrekt

Du skal bruge solcreme på de dele af kroppen, der ikke er dækket af tøj. For at sikre, at du bruger din solcreme rigtigt, bør du:

  • smøre solcreme på, før du går ud i solen – gerne 20 minutter før
  • påføre solcremen hyppigt, så du hele tiden er beskyttet, særligt når du har
  • svedt, været i vandet eller tørret dig
  • bruge rigeligt med solcreme ved hver påsmøring (én krop, én håndfuld). Bruger du for lidt er du ikke godt nok beskyttet.

Holdbarhed af solcreme

Solcremer der opbevares ved stuetemperatur kan typisk holde sig i to til tre år, og typisk 12 måneder efter åbning. Hvis solcreme udsættes for høje temperaturer, fx i solen på stranden, vil den miste sin virkning med tiden. En solcreme der skifter farve, lugter eller ser underlig ud skal smides ud.

Du kan altid se på din solcreme hvor længe den kan holde sig. Er holdbarheden i uåbnet tilstand mindre end 30 måneder, skal solcremen være mærket med en mindsteholdbarhedsdato. Denne dato skal enten angives som måned og år eller dato, måned og år og stå sammen med enten et timeglassymbol eller teksten ’Bør anvendes inden udgangen af…’.

Er holdbarheden i uåbnet tilstand længere end 30 måneder skal holdbarheden efter åbning angives. Dette gøres ved hjælp af krukkesymbolet, hvor man i eller ved siden af angiver hvor mange måneder efter åbning produktet kan holde sig. Fx 12 måneder, der angives som 12M.
 
Vær opmærksom på, at der kan være opbevaringsbetingelser der skal være opfyldt for at den angivne holdbarhed kan garanteres. I så fald vil de være angivet på produktet. 

Indhold i solcreme

Solcremer er tilsat UV-filtre, og det er dem der yder den beskyttende effekt mod solens skadelige stråler. I kosmetiklovgivningen er det fastsat hvilke UV-filtre det er tilladt at anvende, i hvilke koncentrationer og under hvilke betingelser.

Solcremer skal som alle andre kosmetiske produkter mærkes med en indholdsdeklaration. I den er det muligt at se hvilke UV-filtre og andre indholdsstoffer en solcreme indeholder.

I Danmark er Miljøstyrelsen ansvarlig for det lovmæssige vedrørende kosmetiske produkter, herunder solbeskyttelsesprodukter. Sundhedsstyrelsen er ansvarlig for at oplyse om risikoen ved at dyrke for meget sol.

Nanopartikler

Solcremer kan indeholde visse UV-filtre på nanoform. Det vil fremgå af indholdsdeklarationen ved, at der står ’(nano)’ efter det pågældende filter. Det er kun tilladt at anvende de UV-filtre på nano-form som er godkendt til dette. 

Spørgsmål og svar om UVA i solcreme: 

  • Jeg kan godt forstå, hvorfor du er forvirret på et højere plan. Faktortallene 40 og 50+ er et udtryk for SPF, der angiver cremens beskyttelse mod UVB-stråler. Da du ikke kan tåle UVA-stråler er PPD en mere interessant størrelse for dig. PPD står for Persistent Pigment Darkening og er en metode til måling af, hvor godt cremen beskytter mod UVA-stråler. En creme med SPF 40 kan godt have en PPD, der er bedre end en creme med SPF 50+, men man er nødt til at orientere sig på det enkelte produkt. Der er nemlig ingen entydig sammenhæng imellem de to størrelser. Du gør det sikkert allerede, men husk at påføre en tilstrækkelig mængde. En stor håndfuld skal der til for at dække ansigt og krop. For lidt solcreme mindsker beskyttelsen væsentligt, ligesom badning, frottering og sved også gør det.

Links:

Sundhedsstyrelsens anbefalinger om sol (PDF)