Artboard 1
Medicin

Sådan giver du dit barn medicin

Alle forældre ved, hvor svært det kan være at give børn medicin. Her er nogle gode råd om, hvordan du kan give dit barn medicin, og gøre situationen til en bedre oplevelse for alle.

Generelt om børn og medicin

Det allervigtigste er, at et sygt barn tager den medicin, lægen har ordineret. Barnet vil muligvis forsøge at undvige, men her skal du som forælder styre situationen og sørge for, at barnet alligevel får sin medicin. 

Man må være bestemt, så barnet forstår, at medicinen skal tages. Vær dog samtidig kærlig og aldrig hård eller truende – dit barn skal ikke straffes, fordi det prøver at slippe. Prøv at vende situationen til en positiv oplevelse – lov f.eks. barnet at få en belønning bagefter. Husk også altid at rose dit barn, efter det har taget medicinen

Husk at det er dig, der kender dit barn bedst, så hvis barnet har svært
ved at sluge tabletter, kan du spørge, om medicinen findes som miksturer
eller smeltetabletter.

Fortæl dit barn, hvad der skal ske

For at skabe tryghed omkring situationen, når barnet skal have medicin, er det vigtigt, at både du som forælder og dit barn ved, hvorfor, der skal tages medicin, samt hvordan. Forbered altid dit barn først på, hvad der skal foregå. For større børn er det vigtigt, at du altid giver reelle oplysninger.

Vælg den letteste medicin til dit barn

Medicin kan tages på flere forskellige måder. Husk at det er dig, der kender dit barn bedst, så hvis barnet har svært ved at sluge tabletter, kan du spørge, om medicinen findes som miksturer eller smeltetabletter.
 
Hvis dit barn skal have medicin over en længere periode, kan det være en god ide at skiftes til at give barnet medicinen, så det ikke bliver den ene forælder, der altid fremstår som ”den onde”.

Sådan skal du give dit barn denne medicin:

Nedenfor er listet nogle helt specifikke råd til dit barns indtagelse af medicin:

 Klysma

Varm eventuelt tuben lidt mellem hænderne, så ikke den er for kold, og kom derefter lidt vaseline på studsen, så den ikke føles ubehagelig ved indføring i endetarmen. Læg barnet på venstre side med bøjede ben. Før forsigtigt tubespidsen op i endetarmen. Til mindre børn må man højst føre den halve tubelængde op i endetarmen. Pres langsomt alt indholdet ud af tuben. Hold tuben sammenklemt samtidig med, at du trækker tuben ud. Lad barnet ligge lidt ned, så indholdet bliver i tarmen, så længe som muligt.

Næsedråber og næsespray

Opvarm næsesprayen eller næsedråberne mellem dine hænder, og det vil føles mere behageligt for dit barn. Puds barnets næse først.
Når barnet skal have næsedråber, bøjes hovedet bagover, og efter drypningen bøjes hovedet forover. Så fordeles dråberne bedre i næsen
Til større børn kan du give barnet en sukkerfri pastil eller lignende, før du giver næsemidlet. Dette gøres for at camouflere bismagen fra næsemidlet. Bagefter er det rart med lidt at drikke, for det sker ofte, at der kommer en smule af den ofte bitre medicin ned i halsen.

Øredråber

Opvarm beholderen med øredråberne et kort øjeblik mellem dine hænder eller i lunt vand, inden dråberne gives, så barnet ikke vil føle ubehag ved at få de kolde dråber i ørerne.

Øredråberne gives bedst hvis barnet ligger på siden. Med et par fingre løfter du let op i barnets øvre øre og drypper ind i øregangen imens. Lad det virke lidt. Læg barnet på den modsatte side, hvis det øre også skal dryppes.

Penicillin-mikstur

Penicillin smager ikke altid godt, men sig ikke dette til barnet, inden penicillinen tages. Særligt phenoxymethylpenicillin har en grim og bitter smag, der er meget svær at maskere. Andre typer af penicillin, der er knap så bitre, smager for en barnemund faktisk helt godt pga. de syntetiske smagsstoffer.

For eventuelt at maskere penicillinsmagen, anbefales det for nogle typer penicillin at blande det op med koncentreret saft eller juice i små mængder. I dette tilfælde skal du være sikker på, at barnet indtager hele den mængde væske, medicinen er blandet op i. Andre penicilliner skal bare drikkes uden yderligere opblanding.

Sprøjt medicinen ind

Foreslå evt. større børn at holde sig for næsen, mens det tager medicinen, for at formindske smagsindtrykket.

Giv barnet noget at spise eller drikke bagefter.

For små børn kan man udnytte synkerefleksen ved at sprøjte medicinen ind langs barnets mundvig med en engangssprøjte. Sigt efter barnets kind, så medicinen ikke kommer i den gale hals.

Tabletter

Hvis dit barn ikke kan sluge en tablet, skal du aldrig tvinge barnet til det. De fleste tabletter kan knuses, f.eks. mellem 2 skeer, og pulveret kan evt. blandes med saftevand, juice, yoghurt, is etc. Dog ikke i sutteflaske. Det skal være i så lille en mængde saftevand som muligt, så barnet får al medicinen. Husk at skylle glasset efter, for at få det hele med.

Du skal være opmærksom på, at ikke alle tabletter må knuses. Hvis du ikke kan se i indlægssedlen, om tabletten må knuses, kan du spørge på apoteket.

Opløselige tabletter

Nogle tabletter er opløselige, de kan opløses i en lille mængde vand. Skal medicinen gives til et spædbarn, kan medicinen med fordel suges op i en engangssprøjte, og sprøjtes ind langs barnets mundvig. Det sætter automatisk barnets synkerefleks i gang. Sigt efter barnets kind, så medicin ikke kommer i den gale hals.

Blandt medicinen i juice eller yoghurt

Til større børn kan du give medicinen, når tabletten er opløst. Alternativt kan tabletten også blandes i juice eller yoghurt. Husk altid at blande op i en lille mængde juice, yoghurt el.lign., så barnet får al medicinen. Få al medicinen med ved at skylle efter med en ekstra portion væske.

Der findes også smeltetabletter til børn. De skal lægges oven på tungen eller suttes. De er tilsat smagsstoffer, og de fleste børn fra 1-2 års alderen, kan spise dem uden problemer.

Stikpiller

Stikpiller (suppositorier) skal så højt op i endetarmen som muligt. Du kan lette indføring af stikpillen, hvis du enten først smører endetarmsåbningen med lidt vaseline eller putter lidt vaseline på spidsen af stikpillen eller dypper den hurtigt i lunkent vand inden indføringen.  Læg barnet på siden med bøjede ben. Stikpillen skal føres ind med den flade ende først, da det generer lukkemusklen mindst muligt, og samtidig er der større chance for at stikpillen bliver siddende. Der kan være lidt spidse flager på stikpillens flade ende, dem kan du forme, så de ikke generer barnet. Klem evt. lidt fast om numsen bagefter, så barnet ikke presser den ud igen.

Øjendråber

Det er mest behageligt, hvis øjendråberne er opvarmet mellem dine hænder. Hos små børn er det lettest at give øjendråber, når barnet ligger ned. Større børn kan sidde på en stol, hvor du står bag barnet. Barnet skal læne hovedet tilbage. Træk det nederste øjenlåg ned, og lad barnet kigge opad. Dråben skal ramme mellem det nederste øjenlåg og øjet. Overskydende væske, der løber ud, tørres af, så det ikke irriterer huden.

Vent til barnet sover

Pas på ikke at berøre øjet med spidsen af flasken, så kan bakterier fra øjet overføres til øjendråberne. Hvis det er helt umuligt at give dit barn øjendråber, kan du eventuelt vente, til barnet er faldet i søvn og herefter snige en dråbe i det pågældende øje. Ved øjenbetændelse skal du altid vaske dine hænder før og efter drypning, da øjenbetændelse smitter.

Cremer og salver

Smør cremen/salven på en ren og tør hud. Hvis der er tale om større områder, kan du duppe cremen/salven på hudområdet, hvorefter du kan smøre cremen jævnt ud uden at gnide for hårdt. Du kan også med fordel bruge ’dalmatinermetoden’, så fordeler du cremen korrekt: Sæt cremen i små pletter på det område, der skal behandles, og smør så cremen ud. Husk at vaske dine hænder bagefter. Hvis dit barn smører cremen på selv, og hænderne ikke skal behandles, skal barnet også selv vaske hænder bagefter.