Chat with us, powered by LiveChat Antioxidanter – Vitaminer og mineraler på apoteket.dk
Sundhed

Antioxidanter

Antioxidanter kommer i form af E-vitamin, beta-karoten, C-vitamin og selen. Det er stoffer, der hjælper kroppen til at bekæmpe livsfarlige stoffer med.

Generelt om antioxidanter

Antioxidanter bruges af din krop til at bekæmpe de såkaldte frie radikaler, som hele tiden dannes, når kroppen forbruger ilt. De frie radikaler kan fx ændre dine cellers arveanlæg (kromosomer), så de begynder at opføre sig anderledes, end de ellers er programmerede til.
De traditionelle antioxidanter er E-vitamin, beta-karoten, C-vitamin og selen
Læs mere under de navne , for at få mere at vide.

Hvilke fødevarer indeholder antioxidanter?

Antioxidanter findes naturligt i mange af vores fødevarer. 

Fødevarer med meget højt indhold af antioxidanter:

  • Fuldkornskornprodukter
  • Frugt
  • Grøntsager

Andre fødevarer med forholdsvist højt indhold af antioxidanter:

  • Fisk
  • Rødvin
  • Te
  • Planteolier
  • Mørk chokolade
Følger du en kost med mange grøntsager, frugt og fuldkornsprodukter samt undgår faste fedtstoffer og sukker mest muligt, er du rimelig godt dækket ind af naturlige antioxidanter.

Hvilken funktion har antioxidanter?

Antioxidanter inaktiverer frie radikaler. Der er tale om et yderst kompliceret system, som kræver den rette balance mellem mange forskellige antioxidanter for at være mest effektivt.
Det skal også nævnes, at kroppen i visse situationer udnytter de frie radikaler til nyttige formål. Eksempelvis er dannelsen af frie radikaler i organismens forsvarsceller nødvendig for en effektiv nedkæmpelse af mikroorganismer.

Hvad sker der, hvis du mangler antioxidanter?

Antioxidanter er livsvigtige for menneskekroppen. Vi kunne simpelthen ikke opretholde livet, hvis ikke vores organisme indeholdt stoffer som antioxidanter, der hurtigt og effektivt kan uskadeliggøre de frie radikaler.

Må du tage antioxidanter sammen med….?

Hvis du er i behandling med kemoterapi eller strålebehandling, skal du være særlig opmærksom på ikke at tage antioxidanter: Det tyder på, at antioxidanter kan være med til at beskytte tumoren.

Må du tage A-vitamin, hvis du er gravid eller ammer? 

Læs nærmere under de forskellige antioxidanter: E-vitamin, beta-karoten og C-vitamin.