Chat with us, powered by LiveChat Digoxin bruges mod hjerterytmeforstyrrelser og hjertesvigt
Medicin

Digoxin

Digoxin bruges til behandling af hjerterytmeforstyrrelser og til symptomlindring hos nogle patienter med hjertesvigt.

Digoxin blev oprindeligt udvundet af digitalisplanten (fingerbølblomst). Plantens tørrede blade blev brugt til at fremstille tabletter, spritudtræk og dråber, men disse lægemidler holdt sig meget dårligt, og det var svært at sikre sig, at de indeholdt samme mængde lægemiddelstof fra gang til gang.

I dag bruger man udelukkende syntetisk fremstillet digoxin for at sikre både holdbarhed og styrke.

Digoxin blev oprindeligt udvundet af digitalisplanten (fingerbølblomst)
Digoxin blev oprindeligt udvundet af digitalisplanten (fingerbølblomst)

Hvad bruges digoxin til?

Digoxin bruges til at behandle hjerterytmeforstyrrelser og til symptomlindring hos nogle patienter med hjertesvigt.

Ved hjerterytmeforstyrrelser slår hjertet i en rytme, der afviger fra den normale faste rytme - for hurtigt, for langsomt eller uregelmæssigt. Normal rytme er hos voksne i hvile 55-80 slag pr. minut, mens den hos børn er lidt højere.

Ved hjertesvigt er hjertets muskulatur svækket, og hjertet har svært ved at pumpe blodet effektivt ud i kroppen. Det kan skyldes en blodprop i hjertet, forhøjet blodtryk, sygdomme i hjertemuskulaturen eller i hjerteklapperne.

Hvordan virker digoxin?

Digoxin øger den kraft, hvormed hjertet trækker sig sammen, og får hjertet til at slå langsommere. Det giver hjertekamrene mere tid til at blive fyldt med blod mellem de enkelte muskelsammentrækninger.

Digoxin hjælper derfor hjertet med at pumpe mere blod ud i karrene under det enkelte hjerteslag. På den måde forbedres hjertets pumpefunktion uden, at det kræver væsentlig mere ilt.


Behandling med digoxin

Lægen  fastsætter den dosis, der passer til dig. Der er meget lille forskel på den dosis Digoxin, der skal til for at virke, og den dosis, der skal til for at forgifte. Det kaldes også, at medicinen har et 'snævert terapeutisk indeks'.

Det er en af grundene til, at dosis fastsættes ud fra vægt, alder og nyrefunktion.  Af samme grund er det vigtigt, at du nøjagtigt følger den dosis, som lægen har ordineret, da der eller kan være en forøget risiko for bivirkninger og forgiftning.

Digoxin skal tages en gang dagligt, men hvis du oplever mavegener i forbindelse med behandlingen, kan dosis fordeles, så du tager den over flere tidspunkter i løbet af dagen – fx morgen og aften. Tag så vidt muligt medicinen på samme tidspunkt hver dag og altid nøjagtigt, som din læge har ordineret.  


Bivirkninger ved digoxin

Ligesom al anden medicin kan du opleve bivirkninger ved digoxin, men ikke alle får bivirkninger, og ikke alle bivirkninger er lige alvorlige.

Det er vigtigt, at du kontakter din læge, hvis du oplever alvorlige bivirkninger som fx påvirkning af hjerterytme, forvirring eller svær hovedpine. Du skal også kontakte lægen, hvis du oplever bivirkninger, du ikke har haft før. 

Bivirkninger

De mest almindelige bivirkninger ved brug af Digoxin:

  • Hovedpine
  • Træthed
  • Kvalme
  • Opkastninger
  • Mavesmerter
  • Diarré
  • Appetitløshed
  • Påvirket hjerterytme.
Nogen oplever også synsfortyrrelser i form af sløret syn eller forstyrret farvesyn (gul/grøn farvning).

Digoxin og brug af anden medicin

Brugen af digoxin sammen med anden medicin kan medføre, at effekten af enten digoxin eller den anden medicin påvirkes. Det er derfor vigtigt, at du altid spørger din læge eller apoteket, før du tager anden medicin samtidigt. Det gælder både for receptpligtig medicin, medicin i håndkøb, naturlægemidler og kosttilskud.

Samtidig brug af naturlægemidler, der indeholder ginseng, kan fx medføre en forøget virkning af digoxin, mens naturlægemidler indeholdende perikon kan nedsætte virkningen af digoxin. Brugen af midler mod mavesyreproblemer kan også påvirke effekten af digoxin.

I indlægssedlen kan du altid se, hvilke kombinationer af lægemidler eller fødevarer der kan påvirke hinanden. Du kan også spørge på apoteket eller bruge Medicinmix.

Vær opmærksom på!

Har du glemt en dosis digoxin, så tag den så snart du kommer i tanke om det. Hvis du snart skal tage den næste dosis, skal du springe den glemte dosis over. Du må aldrig tage dobbeltdosis som erstatning for en glemt dosis. 
Advarsel: Udråbstegn med kapsel over tablet
Du må aldrig tage dobbelt dosis af digoxin som erstatning for en glemt dosis.
Stop aldrig med at tage digoxin uden aftale med din læge. Det kan forværre din hjertesygdom.

Opbevar medicinen, så børn ikke kan komme til den - gerne aflåst.